Fietsers rijden voortaan in peloton door Vlaamse rand tijdens Gordelfestival

Tijdens het Gordelfestival op zondag 3 september zal de Gordelklassieker van 100 km rond Brussel alleen nog in peloton gereden kunnen worden. De pelotons starten vanuit het Colomapark in Sint-Pieters-Leeuw. Dat hebben de organisatoren - vzw De Rand, Sport Vlaanderen en de provincie Vlaams-Brabant - van dit jaarlijks sportief gebeuren in de Vlaamse Rand rond Brussel bekendgemaakt tijdens een persontmoeting.

Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA) bestempelde het nieuwe initiatief "als een unieke buitenkans voor wielerliefhebbers om in een peloton door de groene Vlaamse Rand te rijden".

De groepen zullen gemiddeld 26 à 28 km per uur rijden. Dat betekent volgens festivalcoördinator Reindert De Schrijver dat "iedereen die een klein beetje getraind is, zal kunnen volgen". "Meerijden in peloton is immers makkelijker dan individueel vermits men als het ware door de groep meegezogen wordt", aldus De Schrijver.

Wie wil meerijden, moet zich vooraf inschrijven. Vanaf 8 uur 's morgens gaat er in Sint-Pieters-Leeuw om de 20 minuten een nieuw peloton van 125 mensen start. De deelnemers komen aan in het provinciedomein van Huizingen. Elektrische fietsen zijn niet toegelaten.

Het programma van de vijfde editie van het Gordelfestival bestaat daarnaast uit tal van sportieve en gezinsvriendelijke themawandelingen, fietsroutes en andere activiteiten in het provinciedomein van Huizingen en in focusgemeente Sint-Pieters-Leeuw. Wandelingen zijn er van 3,7 km (Watertocht in Sint-Pieters-Leeuw) tot 24,3 km (Leeuwse ontdekkingstocht). Zowel vanuit Huizingen als Sint-Pieters-Leeuw zijn er 'Proef de streek'-fietsroutes van 20, 40 tot 60 km. Het programma bevat ook nog onder meer mountainbiketochten en een avonturendorp. In Huizingen treden onder meer Stan Van Samang en Udo op, in Sint-Pieters-Leeuw staat Natalia op het podium.

Het Gordelfestival is de opvolger van de legendarische Gordel. Het festival wil de vele bijzondere kenmerken en kwaliteiten van de Groene Gordel en de Vlaamse Rand rond Brussel belichten en op die manier het Vlaamse en gastvrije karakter van de streek bevorderen en ondersteunen. Het festival is ook met activiteiten aanwezig in de faciliteitengemeenten Sint-Genesius-Rode, Wezembeek-Oppem, Kraainem en Wemmel.

De vorige editie van het Gordelfestival telde 16.000 deelnemers, wat er 3.000 minder waren dan het jaar voordien. Dat laatste had vooral te maken met de slechte weersomstandigheden.

Meest gelezen