Geneesmiddelen­agentschap: "Bijwerkingen bij geneesmiddel? Meld het"

Het FAGG, het agentschap dat waakt over de veiligheid van medicijnen, vraagt om bijwerkingen van medicijnen vaker te melden. Dat schrijft Het Nieuwsblad. Op die manier kunnen ze makkelijker nieuwe problemen met geneesmiddelen op het spoor komen.
ImageGlobe

Elk jaar komen er zo'n zeshonderd meldingen binnen van patiënten en zorgverleners over bijwerkingen van medicijnen. Een aantal dat al jaren op dezelfde hoogte zit. "Dat moet meer zijn", zegt Ann Eeckhout van het FAGG aan VRT Nieuws. "Er zijn zo'n 11 miljoen Belgen en 100.000 gezondheidswerkers. Bovendien worden er in ons land veel geneesmiddelen ingenomen."

En dus komt het agentschap met een duidelijke vraag aan apothekers, artsen en patiënten om bijwerkingen veel sneller te melden. "Hoe meer meldingen er komen, hoe sneller we kunnen zien dat er iets fout loopt. We leren veel door het echte gebruik in de maatschappij."

Hoewel de meldingen uit België ook worden onderzocht door experten in ons land, worden ze toch vooral Europees verzameld. "Het probleem stopt niet aan de grenzen. Alle meldingen worden verzameld en als er problemen zijn, zal er ook Europees worden opgetreden."

Bijwerkingen melden kan via de website van het agentschap

Meest gelezen