Hoop voor ruim 100 vermisten stilaan opgegeven na zware aardverschuiving in China

In China hebben reddingswerkers stilaan de hoop opgegeven om nog overlevenden te vinden na de zware aardverschuiving van gisteren.

De aardverschuiving sleurde bijna 50 huizen mee in het bergdorp Xinmo in de provincie Sichuan, in het zuidwesten van China.

Gisteren zijn 15 doden van onder het puin gehaald, maar meer dan 100 anderen zijn nog altijd vermist. Tot nu toe zijn slechts drie mensen levend teruggevonden. Het gaat om een koppel en hun kindje van een maand oud.

Ruim 3.000 hulpverleners blijven het puin doorzoeken, maar de laatste uren hebben ze geen teken van leven meer gevonden.

De aardverschuiving werd veroorzaakt door de zware regenval waar het zuidwesten van China nu al enkele weken mee kampt.

"Gebied werd onstabiel na aardbeving van 2008"

Volgens experten is er echter mogelijk meer aan de hand dan hevige regen. De omgeving van Xinmo werd in mei 2008 getroffen door een zware aardbeving. Daarbij zijn toen 90.000 mensen gedood.

Volgens Chinese geologen zou die beving structurele schade hebben aangebracht aan de berghellingen in dat deel van Sichuan, waardoor die bij hevige regenval instabiel zouden zijn. Drie jaar geleden zijn al eens elf mensen omgekomen toen een deel van een snelweg in de buurt van Xinmo wegschoof.

Het gebied dat nu getroffen is, heeft de voorbije jaren veel toeristen kunnen aantrekken. Het ligt tegen het oosten van het Tibetaanse Plateau en wordt gepromoot voor het mooie landschap. Op het ogenblik van de aardverschuiving waren er 142 toeristen in de buurt, maar die hebben de ramp allen overleefd.

Meest gelezen