Iran wil de banden met Qatar verdiepen

Iran wil zijn relatie met Qatar verdiepen en verwerpt de blokkade die Saudi-Arabië en zijn bondgenoten hebben opgeworpen rond Qatar. Dat heeft de Iraanse president Hassan Rouhani gezegd tijdens een telefoontje met de emir van Qatar. VS-minister van Buitenlandse Zaken Tillerson doet intussen een oproep om de eisen die aan Qatar worden gesteld te matigen.
De grens tussen Qatar en Saudi-Arabië is dicht.

"Teheran staat aan de zijde van het volk en de regering van Qatar. We menen dat de druk, de bedreiging en de sancties geen goede oplossing zijn om problemen op te lossen tussen landen in de regio", aldus Rouhani.

Iran wil de economie van Qatar vooruit helpen en private samenwerkingen opzetten tussen de landen. Het grondgebied en luchtruim van Iran zullen ook steeds open blijven voor Qatar, zegt Rouhani. Nu al stuurt Iran elke dag 1.100 ton fruit en groenten naar Qatar.

Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein en Egypte hebben op 5 juni hun diplomatieke en economische betrekkingen met Qatar stopgezet. Ze beschuldigen het regime in Doha ervan extremistische organisaties te steunen en erop uit te zijn de regio te destabiliseren.

Qatar zegt dat de blokkade niets te maken heeft met de strijd tegen het terrorisme maar vooral bedoeld is om de soevereiniteit van het land te beperken en zijn buitenlandse politiek te ondermijnen.

"Matig voorwaarden"

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Rex Tillerson, roept intussen de Golfstaten die Qatar blokkeren op om hun voorwaarden die ze hun buur gesteld hebben te matigen. De vier willen onder meer dat Qatar de nieuwszender Al-Jazeera opdoekt, de Turkse basis in het land sluit en de banden met Iran gevoelig vermindert.

Qatar heeft die eisen als "onredelijk" van de hand gedaan en lijkt hierbij de steun te krijgen van Tillerson. De VS hebben er belang bij dat het regionale conflict niet uit de hand loopt, want de Amerikanen hebben zelf een basis in Qatar, die ze onder meer gebruiken om luchtaanvallen tegen IS uit te voeren.

"Zelfs als Qatar het moeilijk zou hebben om aan bepaalde voorwaarden te voldoen, zijn er genoeg zaken die de basis van een dialoog kunnen vormen om tot een oplossing te komen", zegt Tillerson. Hij roept de twee kampen daarom op om samen te zitten en met elkaar te praten. "De eisen aan Qatar verzachten kan de regionale spanning ook verminderen", aldus de minister.

Meest gelezen