Koning Abdullah bestrijdt brand zelf en de Queen draagt haar autogordel niet

We brengen elke zondag de kleine en grote weetjes van royals in binnen- en buitenland. Deze week bezocht koning Abdullah niet alleen de Franse president Emmanuel Macron op het Elysée. Hij stak ook de handen uit de mouwen bij een brand in de buurt van zijn paleis. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima waren op staatsbezoek in Vaticaanstad en dat was zelfs historisch te noemen. Máxima had een gezellig Argentijns onderonsje met de paus Franciscus. Maar opmerkelijker was prinses Christina die haar familie vergezelde bij de contraprestatie. Een Britse burger pikte het niet dat de Queen haar autogordel niet droeg. Twitter lachte dan weer met haar zoon en eeuwige kroonprins Charles. Charlotte Casiraghi doorbrak het stilzwijgen over het verlies van haar vader Stefano, nu 27 jaar geleden. Met filosofische boeken wist ze de eenzaamheid te verjagen. En afsluiten doen we met enkele zonnige Midzomerfoto's uit Zweden.

JORDANIË: onder het motto "alle beetjes helpen" springt koning Abdullah bij

Koning Abdullah II heeft de Jordaanse hulpdiensten een handje geholpen. Het dorpje Kamaliyeh, ten westen van Amman en niet ver van het koninklijk paleis, werd getroffen door een zware brand in natuurgebied. De 55-jarige Abdullah, die een opleiding als militair genoot, aarzelde niet om in T-shirt én met een brandblusser vrijwilligers en brandweerlui toe te snellen en bij te staan. De brand raakte onder controle en er vielen gelukkig geen slachtoffers. De koning bedankte achteraf op Twitter de hulpdiensten en prees hen voor hun moed. Later op de week werden meer dan 1.500 mensen die het vuur bestreden op een heus iftar-banket uitgenodigd. Daar bedankte de koning hen nogmaals voor alle inspanningen. Arabische media loofden dan weer Abdullah voor zijn inzet op het terrein.

Op sociale media zijn beelden verspreid van de brand en het werk van de talrijke vrijwilligers, daarop zou de koning te zien zijn (Abdullah passeert in zwart T-shirt en draagt een brandblusser op zijn rug):

AFP or licensors

Koning Abdullah van de week nog bij de Franse president Emmanuel Macron.

NEDERLAND: Willem-Alexander en Máxima op staatsbezoek in Italië en in Vaticaanstad (met prinses Christina erbij)

De Nederlandse koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben in Vaticaanstad een staatsbezoek gebracht aan paus Franciscus. Het is voor het eerst dat een Nederlands staatshoofd op staatsbezoek gaat bij een paus, die behalve geestelijk leider van 1,2 miljard rooms-katholieken ook staatshoofd is van de ministaat (44 hectare). Koningin Beatrix en prins Claus bezochten in 1985 toenmalig paus Johannes Paulus II maar dat was toen eerder een beleefdheidsbezoek te noemen.

Volgens het persbureau van het Vaticaan duurde het "gezellige en informele" gesprek -achter gesloten deuren- 35 minuten. Máxima en Franciscus hielden een onderonsje in het Spaans, want ze zijn allebei afkomstig uit Argentinië. Vorig jaar in april had het koningspaar met hun drie dochters nog een privé-audiëntie bij de paus. Toen droeg het hele gezin de gebruikelijke zwarte kledij bij de ontmoeting met de paus. Bij dit staatsbezoek hield Máxima en Willem-Alexander zich ook aan zwart. Nochtans heeft Máxima als katholieke koningin het privilège du blanc (of het recht om wit te dragen), maar Willem-Alexander is protestants: dus het werd zwart. Maar Franciscus is niet gehecht aan tradities. De Queen is op dat vlak een "durver": in 2014 schudde ze met de paus de hand in een lila-kleurig ensemble.

Willem-Alexander kreeg in de pauselijke bibliotheek ook een bevelhebbersstaf (of baton - zie video) overhandigd die wordt toegeschreven aan Willem van Oranje. De staf, die in bruikleen wordt gegeven voor een expositie in het Nationaal Militair Museum, maakten de Spanjaarden in 1574 buit bij de slag op de Mookerheide en dook recentelijk weer op. Of de staf werkelijk van Willem van Oranje is geweest, moet nader onderzoek wel nog uitwijzen.

Staatsbezoek lijkt wel een familie-gebeuren

Willem-Alexander en Máxima kregen gezelschap voor hun staatsbezoeken. Prins Jaime Bernardo de Bourbon de Parme, neef van de koning langs moederszijde, en echtgenote prinses Viktória woonden de contraprestatie bij. Dat is de bedanking van de koning voor de genoten gastvrijheid in Italië. Jaime is eveneens Nederlandse ambassadeur in Vaticaanstad. Ook aanwezig was prinses Christina (70), de kunstzinnige en soms wel tegendraadse zus genoemd van prinses Beatrix. Zij woont in de heuvels van Porto Ercole, in Toscane. Christina houdt helemaal niet van de ruime persbelangstelling die de koninklijke familie geniet en houdt zich erg vaak afzijdig. Haar drie kinderen dragen dan ook bewust geen prinselijke titels. Deze keer echter liet Christina zich het concert van violiste Janine Jansen in het Palazzo Colonna welgevallen. De prinses was in Toscane een van de drijvende krachten achter Concerti in Monte Argentario en organiseert in Nederland het Prinses Christina Concours voor klassieke muziek. Zelf zingt ze heel af en toe. Zo bracht Christina op de uitvaart van vader Bernhard het nummer "La Golondrina".

Dutch Press Photo

Van links naar rechts: Prinses Christina, prins Jaime en prinses Viktória genieten van het klassieke concert.

GROOT-BRITTANNIË: dollen met de troonrede van queen Elizabeth

De Britse koningin Elizabeth heeft het parlementaire jaar in Londen geopend met de traditionele Queen's Speech. Daarin leest ze een lijst voor met de belangrijkste maatregelen die de Britse regering het komende jaar zal nemen. De speech verliep dit jaar een stuk bescheidener dan gewoonlijk en draaide vooral rond de brexit. Niet alleen haar felblauwe hoofddeksel was voer voor discussie op sociale media, ook haar partner die naast haar zat tijdens de troonrede, namelijk haar oudste zoon Charles. De 68-jarige kroonprins wacht al zijn hele leven geduldig op de Britse troon. Hieronder een selectie van de betere grapjes:

Politie krijgt melding over de Queens autogordel

Het was een dressed down-versie van de Queen tijdens de opening van het parlementaire jaar. Geen zware kroon op het hoofd van 91-jarige monarche, en paard en koets kwamen er evenmin aan te pas. Elizabeth kwam naar Westminster Abbey simpelweg met de auto. Over het autoritje was een verontruste burger niet te spreken. De politie van West Yorkshire kreeg een telefoontje dat de Queen haar autogordel niet droeg (zie hieronder), nochtans wettelijk verplicht. Journalisten van The Independent belden naar het hof voor enige uitleg, maar bleven op hun honger zitten. De Queen geniet onschendbaarheid. De kans is onbestaande dat ze vervolgd zal worden. Prins Charles droeg trouwens ook geen autogordel.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

MONACO: Charlotte Casiraghi vertelt over haar verongelukte vader Stefano

Charlotte van Monaco was in 1990 slechts 4 jaar toen haar vader, Stefano Casiraghi, verongelukte met zijn speedboat. Prinses Caroline bleef verweesd achter met haar drie kinderen. Die kinderen houden meestal de lippen stijf op elkaar. Behalve deze week in l'Observateur de Monaco. Enige dochter Charlotte vertelt over de tragedie en haar leven daarna. "Mijn persoonlijke ervaring is een aaneenrijging van trieste gebeurtenissen, zoals de vroege dood van mijn vader, maar dat zijn zaken die iedereen kunnen overkomen, ongeacht de afkomst", ziet Charlotte het. Ze benadrukt dat de status van haar familie hen helemaal niet beschermt tegen drama's en vertelt over de eenzaamheid die haar overviel tijdens haar jeugd. Charlotte vond de zin van het leven terug door filosofische werken te lezen en aan zelfreflectie te doen. "Boeken gaven me het gevoel niet alleen te zijn, en dát zegt meer over mij dan het feit dat ik een beetje een speciale familie heb", besluit ze.

FOTO 1: Charlotte met vader Stefano en moeder Caroline tijdens het doopsel van broer Pierre.
FOTO 2: de ravissante Charlotte ruim 20 jaar later, een kopie van haar moeder.

Credit ©Rue des Archives/AGIP

ZWEDEN: koninklijke familie viert Midzomer met nagelnieuwe foto's

In Zweden is Midzomer een belangrijke feestdag. De start van de zomer is er ongeveer te vergelijken met Kerstmis, het is een waar familiefeest. Om Midzomer nog eens extra in de verf te zetten, heeft het paleis een reeks nagelnieuwe foto's verspreid met prinses Estelle en broer Oscar in de hoofdrol. De foto's werden genomen thuis in Haga Paleis waar het duo veilig achter een kinderhekje staat met uitzicht op de tuin. "De kroonprinselijke familie wenst jullie een vrolijke Midzomer", luidt het. Prinses Victoria en Daniel durven al eens zelf foto's te nemen, maar lieten het deze keer over aan Erika Gerdemark. Expressen kwam erachter dat het witte jurkje van Estelle uit winkelketen H&M komt. En net zoals bij het Britse prinsje George, verandert alles wat trendsetter Estelle draagt in goud en raakt uitverkocht.

Photo: Erika Gerdemark Kungahuset.se / The Royal Court, Sweden. Images must not be sold on to or distributed to third parties. Not hand out. Not for marketing purposes. Copyright must always be stated on publication. For any questions please contact photo@royalcourt.se
Photo: Erika Gerdemark Kungahuset.se / The Royal Court, Sweden. Images must not be sold on to or distributed to third parties. Not hand out. Not for marketing purposes. Copyright must always be stated on publication. For any questions please contact photo@royalcourt.se

Met deze foto's nemen we gelijk ook even vakantie met ons royalty-weekoverzicht. Dit was de laatste editie vóór de grote vakantie.

We zijn vanaf september graag terug met het wel en wee van de gekroonde hoofden.

Meest gelezen