Mosul kreunt, een vreemde verdwijning en oude rockers op de wei: het weekendnieuws in een notendop

Het weekend is weer voorbij gevlogen en u heeft niet al het nieuws kunnen meepikken? Geen nood, we zetten de belangrijkste nieuwsfeiten van het afgelopen weekend nog eens voor u in de kijker.

1. Mosul kan over een week tot tien dagen vallen

In het noorden van Irak zet het Iraakse leger de strijd voort in de herovering van Mosul, zowat de belangrijkste stad in Irak die in handen was van de terreurgroep IS. Nog ongeveer één procent van de stad zou door IS bezet zijn. VRT-oorlogsjournalist Rudi Vranckx is aan het front. "Volgens realistische schattingen zal Mosul binnen een week tot tien dagen vallen", zegt hij.

En naarmate de herovering vordert en steeds meer beelden en verhalen tot bij ons komen, blijkt des te meer hoe zwaar de bevolking van Mosul het te verduren heeft. Zo vertelde een Vlaamse psycholoog in een pakkende getuigenis aan VRT NWS over zijn leven en werk aan het front. (Lees: Vlaming in Mosul: "Ouders moesten hun favoriete kind aanwijzen en dat werd dan onthoofd")

En Rudi Vranckx en zijn ploeg interviewden een inwoner van Mosul die getuigt over de ramadan: "We aten meel, omdat er zelfs geen brood meer was."

2. Tankwagen ontploft in Pakistan, de aarde schuift in China

Elders in de wereld was het ook ellende troef afgelopen weekend. In Pakistan bijvoorbeeld, daar ontplofte een gekantelde tankwagen. Er vielen zeker 148 doden. De tankwagen, gevuld met 40.000 liter benzine, was gekanteld op de snelweg. Op het moment dat een massa omwonenden weglekkende benzine probeerden op te vangen, ontplofte de vrachtwagen.

In China vond dan weer een enorme aardverschuiving plaats. Zeker 15 mensen kwamen om. Meer dan 100 anderen zijn nog steeds vermist. Reddingswerkers hebben stilaan de hoop opgegeven dat ze nog overlevenden zullen vinden. De aardverschuiving is een gevolg van de zware regenval van de voorbije weken in het zuidwesten van China. Maar experten wijzen er ook op dat de regio al erg onstabiel was als gevolg van de aardbeving in 2008.

3. Mysterieuze verdwijning bij Dienst Vreemdelingenzaken

In eigen land raakte een negenjarige jongen op mysterieuze wijze spoorloos bij de Dienst Vreemdelingenzaken in Brussel. Brahim Bakali is een niet-begeleide minderjarige die vrijdag door de politie naar de Dienst Vreemdelingenzaken werd gebracht, om zich in te schrijven zodat opvang voor hem kon worden gezocht. Maar tijdens de lunchpauze is de jongen spoorloos verdwenen.

Bij de Dienst Vreemdelingenzaken zitten ze verveeld met de verdwijning, vooral omdat niemand van de dienst er aangifte van deed. "Iedereen dacht hier dat iemand anders het wel zou doen", was de reactie. Child Focus is verbijsterd. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) liet weten de zaak grondig te zullen laten onderzoeken.

4. Brussels brokkenparcours

En dan de Brusselse politiek. Daar willen de gesprekken over een nieuwe coalitie niet zo vlotten. Net zo min voor de Waalse Gewest- en Franse Gemeenschapsregering trouwens. CDH-voorzitter Benoît Lutgen had gisteren een gesprek met Défi-voorzitter Olivier Maingain over een mogelijke nieuwe Brusselse coalitie. Maar die laatste leek Lutgen niet meteen zijn zin te willen geven. "We zijn nog heel, heel ver van onderhandelingen", klonk het.

De dag was overigens niet zo goed begonnen voor Lutgen. Toen hij de garage van het Parlement van de Franse Gemeenschap wilde binnenrijden, nam hij zijn bocht iets te ruim en reed hij pardoes tegen de garagepoort aan. Voor het oog van de verzamelde pers. Het voorteken van een Brussels brokkenparcours de komende weken en maanden?

5. Oude rockers op de wei van Werchter

Op TW Classic waren er gisteren heel wat loeiende gitaren te horen: die van Fleddy Melculy, Channel Zero en Wolfmother bijvoorbeeld. Maar het was toch vooral uitkijken naar de hoofdact: de - voor de fans althans - legendarische Amerikaanse hardrockband Guns N'Roses. Met hun resem grote hits, vele kledingwissels door frontman Axl Rose en een glansrol voor gitarist Slash, speelden ze de Werchterse wei de nacht in. Met als opvallendste momenten een tien minuten durende versie van "Sweet child o' mine" en een instrumentale cover van de Pink Floyd-hit "Wish you were here".

6. Oliver Naesen en Jolien D'Hoore Belgisch Kampioen wielrennen

En tot slot nog sportief nieuws. In Antwerpen is het Belgisch Kampioenschap wielrennen gereden. Bij de vrouwen sprintte Jolien D'Hoore oppermachtig naar haar vierde Belgische titel.

Ook bij de mannen wordt er gesprint. Oliver Naessen kon er nog net Sep Vanmarcke en Jasper Stuyven achter zich laten. Voor Naesen is het zijn eerste kampioenstitel.

Meest gelezen