N-VA zeer benieuwd naar berekeningen Tommelein over alternatief Turteltaks

Vlaams fractieleider Matthias Diependaele (N-VA) reageert sceptisch op de aankondiging van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) dat er geen nieuwe milieuheffing komt om de vernietigde Turteltaks te vervangen. "We gaan ons hoofd niet in het zand steken en doen alsof er geen schuldenberg is", zegt Diependaele. "Ik ben hoogst benieuwd naar de berekeningen van Tommelein.

"Met mij komt er geen nieuwe energieheffing en ook geen nieuwe taks". Dat benadrukte Tommelein tijdens het middagnieuws op VTM. Een alternatief voor de Vlaamse energieheffing, de zogenoemde Turteltaks, die deze week door het Grondwettelijk Hof werd vernietigd, moet voor de Vlaamse liberaal "eerlijk en transparant" zijn en "gedragen worden door de bevolking".

Nadat de energieheffing naar de prullenbak verwezen was, had de minister deze week al in "Terzake" gezegd dat hij "zeker niet zomaar zal beginnen met nieuwe taksen in te voeren als dat niet gedragen wordt door de bevolking en door de bedrijven".

Hoe die oplossing er concreet moet uitzien, zal volgens  Tommelein de komende dagen worden bekeken. "We moeten blijven investeren (in hernieuwbare energie). Dat betekent dat er op een of andere manier via de begroting, via de besparingen of via andere maatregelen oplossingen moeten komen voor die schuldenberg".

Rekenoefening

"Als minister Tommelein meent dat hij het gat dat door de vernietiging van de Turteltaks wordt geslagen kan dichten, zonder een nieuwe taks in te voeren én tegelijk onze klimaatdoelstellingen kan bereiken, dan is dat fantastisch en dan zijn wij de eerste om dat toe te juichen", zegt fractieleider Diependaele van coalitiepartner N-VA.

Diependaele is toch vooral benieuwd naar de rekenoefening. "Plannen maken is mooi, maar over de financiering blijft het meestal heel erg vaag. Hoe denkt minister Tommelein honderden miljoenen euro op jaarbasis te kunnen besparen? En hoe rijmt hij het volledig afschaffen van de heffing met het realiseren van de klimaatdoelstellingen tegen 2020 en het wegwerken van de facturen van de socialisten?"

"Wij staan open voor elk voorstel", gaat de N-VA'er voort. "Maar zoals minister Tommelein zelf aangeeft, gaan we ons hoofd niet in het zand steken alsof er geen schuldenberg is van miljarden euro's en al zeker niet doen alsof we de opwarming van ons klimaat kunnen tegenhouden zonder een euro uit te geven"

Tommelein in "Terzake": "Geen nieuwe taksen invoeren als het niet gedragen wordt"

Meest gelezen