Peeters: "Spijtig dat De Wever zich in zo'n delicaat dossier op de borst klopt"

Vicepremier Kris Peeters (CD&V) is niet gelukkig met de reactie van N-VA-voorzitter Bart De Wever op de mislukte aanslag in Brussel. De Wever prees het optreden van de militairen en verwees naar het feit dat zijn partij de aanwezigheid van militairen op straat heeft doorgedrukt. "Spijtig dat Bart De Wever zich in zo'n delicaat dossier op de borst klopt", aldus Peeters in "De zevende dag".

"Bedankt voor de waakzaamheid! Militairen op straat. Dankzij de N-VA, ondanks 'links'", plaatste de N-VA op twitter na de mislukte aanslag in Brussel-Centraal. De partij van De Wever wil zich zo profileren tegen de politieke partijen die geen voorstander zijn van de militaire aanwezigheid in onze straten. Onder hen is ook de CD&V.

CD&V-kopstuk Kris Peeters is niet tevreden met die reactie. "Spijtig dat in zo'n delicaat dossier Bart De Wever zich op de borst klopt. Dat is voor niets nodig en dat maakt de zaak niet eenvoudiger", aldus de vicepremier voor de christendemocraten.

"Legertop zegt zelf dat ze het niet kunnen volhouden"

Peeters voelt zich in zijn overtuiging gesterkt door een "belangrijk nieuw element": "De legertop zegt zelf dat ze het niet kunnen volhouden", stelt Peeters. "Wij hebben destijds afgesproken dat als er niveau drie is, er militairen op straat kunnen staan. Maar toen we dat hebben afgesproken, hebben we nooit gedacht dat dit jaren zou duren."

"De militairen zeggen nu zonder die politieke stoerdoenerij dat ze meer efficiëntie willen in de inzetbaarheid. Ik heb dat spijtig genoeg moeten lezen in de krant. De ministers Jan Jambon en Steven Vandeput zijn daarover blijkbaar ingelicht vorige week, wij niet. Ik vind dat nochtans een belangrijke discussie: hoe kunnen de militairen efficiënter inzitten wanneer we op niveau drie zitten."

Kris Peeters hoopt ten slotte naar eigen zeggen dat we zo snel als mogelijk kunnen zakken naar dreigingsniveau twee. "Dan kunnen de militairen terug naar de kazernes en hun militaire opdrachten opnieuw opnemen."

Peeters over begrotingsevenwicht: "Opletten dat we economische dynamiek niet stilleggen"

Kris Peeters had het ook over de begroting, en met name het streven naar een begrotingsevenwicht in 2019. Daarvoor moet de regering op zoek naar 3,2 miljard euro. Voor zo'n evenwicht valt veel te zeggen, als het van de CD&V-vicepremier afhangt. "Maar we moeten opletten dat we de economische dynamiek niet laten stilvallen. Dat is de discussie die we de komende dagen en weken gaan hebben".

De christendemocraat voelt ook dat "de mensen de besparingen een beetje moe zijn", maar waarschuwt meteen dat het geld "toch ergens vandaan zal moeten komen". Hij haalt daarbij de "activering van de participaties" aan, zeg maar de verkoop van aandelen die de overheid in handen heeft.

Daarbij verwijst Peeters naar Belfius, waar de raad van bestuur zelf een signaal voor privatisering heeft gegeven. "Als dat op tafel komt, zullen ook andere elementen, bijvoorbeeld het dossier-Arco, op tafel komen", aldus de vicepremier.

Bekijk het volledige interview met Kris Peeters in "De zevende dag"

Meest gelezen