Politie verhindert Gay Pride in Istanbul

In de Turkse stad Istanbul heeft de politie traangas en rubberkogels gebruikt om een Gay Pride-optocht onmogelijk te maken. De autoriteiten hadden de jaarlijkse LGBT-optocht verboden, verwijzend naar de veiligheid van burgers en toeristen en de openbare orde.

Ondanks het verbod waagden tientallen mensen zich op straat. Kleine groepjes trokken naar het Taksimplein in centrum. Ondanks de massale aanwezigheid van de politie, slaagden een honderdtal mensen bijeen te komen in een nabijgelegen wijk. De politie gebruikte traangas en rubberkogels om hen uit elkaar te drijven.

Ook de twee vorige edities van de Gay Pride waren verboden. Het evenement was in het voorbije decennium steeds populairder geworden. De initiatiefnemers hadden gezegd dat ze toch van plan waren samen te komen in het stadscentrum, ondanks het verbod, omdat ze vinden dat ze het recht hebben om vreedzaam bijeen te komen.

Een extreemrechtse groep had ermee gedreigd de parade zelf te verhinderen, mocht de overheid er toestemming voor geven. In een statement verklaarde de gouverneur van Istanboel dat ernstige reacties op de geplande mars via sociale media een rol hadden gespeeld in de beslissing om ze te verbieden. De organisatoren van de mars vinden dat overheid de rechtse bedreigingen moet aanpakken in plaats van de optocht te verbieden.

Meest gelezen