Van Rompuy: "Als Macron mislukt, dan staan Frankrijk en Europa er niet goed voor"

Volgens voormalig Europees president Herman Van Rompuy heeft het populisme in Europa een nederlaag geleden. Maar tegelijk waarschuwt hij voor de heropstanding ervan binnen 3 à 4 jaar en hij kijkt daarvoor in de richting van de nieuwe Franse president. "Als Emmanuel Macron mislukt, dan staan Frankrijk en Europa er niet goed voor", aldus Van Rompuy in "De zevende dag".

Bij de recente parlementsverkiezingen in het Verenigd Koninkrijk verloren de Conservatieven hun absolute meerderheid. De populistisch-rechtse UKIP en de voormalige kopman Nigel Farage zijn er van het politieke toneel verdwenen. "Meneer Farage heeft mij nooit geïnteresseerd. Of hij nu verdwijnt of blijft... daar heeft hij meer last of vreugde van dan ik", aldus Van Rompuy die ooit een "natte dweil" werd genoemd door Farage.

Herman Van Rompuy ziet in de Britse verkiezingsuitslag een "slag voor het populisme". "Ook al omdat de politieke boodschap van UKIP door de Conservatieve Partij is overgenomen waardoor die partij eigenlijk populistisch is geworden. Ook in het Verenigd Koninkrijk zijn die partijen daarvoor niet erg beloond door de kiezer. In die zin is er een slag aan het populisme toegediend, net zoals in Frankrijk, Oostenrijk, Nederland en Duitsland."

"Macron geschenk, maar proof of the pudding is in the eating"

Een nederlaag, maar geen genadeslag voor het populisme, zo stelt de voormalige Europees president. "Als wij niet op nationaal en Europees vlak werken aan een nieuw soort model waarbij we onze open economie en democratie behouden, maar tegelijk beschermen tegen massale immigratie, werkloosheid, terrorisme, sociale dumping en belastingparadijzen... dan denk ik dat het populisme er binnen drie tot vier jaar opnieuw staat."

Volgens Herman Van Rompuy zal de Franse president Emmanuel Macron een belangrijke rol spelen. "Macron is een geschenk voor Frankrijk en voor Europa. Hij moet nu binnen de komende zes maanden bewijzen dat Frankrijk weer een competitieve economie kan worden."

In dat geval zal Duitsland voor het eerst in jaren opnieuw een partner hebben aan Frankrijk, stelt Van Rompuy. "Merkel zit daar al jaren op te wachten. Macron heeft alle kaarten in de handen. Maar the proof of the pudding is in the eating. Als hij in zijn hervormingsplannen lukt, dan ligt er na de Duitse verkiezingen een plan op tafel om het Europese project te herlanceren. Als hij mislukt, dan staan Frankrijk en Europa er niet goed voor."

Meest gelezen