9-jarige jongen die verdween bij Dienst Vreemdelingenzaken, teruggevonden in centrum Brussel

De 9-jarige jongen die vrijdag spoorloos verdween bij de Dienst Vreemdelingenzaken, is terecht. Dat meldt Child Focus op Twitter. De politie heeft de jongen afgelopen nacht om 4 uur teruggevonden in de Anspachlaan, in het centrum van Brussel.

Een patrouille van de Brusselse politie trof de jongen afgelopen nacht gezond en wel aan in de Anspachlaan, in het centrum van Brussel, "in het gezelschap van andere jongeren", aldus het parket van Brussel. "De jongeman gaf eerst een andere naam en zei dat hij 13 jaar oud was, maar het bleek wel degelijk om de vermiste minderjarige te gaan", zegt parketwoordvoerster Ine Van Wymersch.

De jongen is een niet-begeleide minderjarige. Hij was waarschijnlijk vanuit Marokko naar Europa gereisd. Hij sprak naar verluidt enkel Arabisch. In de nacht van donderdag op vrijdag werd hij door de politie opgepakt omdat hij mogelijk betrokken was bij een diefstal in bende. De jongen vertelde de politie dat hij de Marokkaanse nationaliteit had en 9 jaar was. Vrijdag werd hij door de politie naar de Dienst Vreemdelingenzaken gebracht, om hem in te schrijven zodat opvang voor hem gezocht kon worden. Maar tijdens de lunchpauze bleek de jongen ineens spoorloos verdwenen.

Niemand deed aangifte

Bij de Dienst Vreemdelingenzaken zaten ze enorm verveeld met de verdwijning, vooral omdat niemand bij de dienst er aangifte van deed. "Iedereen dacht hier dat iemand anders dat wel zou doen", klonk het afgelopen weekend. Vandaag laat de dienst weten dat de jongen aan de aandacht van het personeel is ontsnapt. Omdat zijn afwezigheid niet meteen werd opgemerkt, werd er ook niet meteen aangifte van gedaan, klinkt de uitleg nu. Uiteindelijk werd hij pas veel later als vermist opgegeven door het opvangcentrum waar hij naartoe moest gaan.

Volgens het parket heeft de jongeman zelf nog geen verklaring afgelegd en is het niet duidelijk waar hij sinds vrijdag verbleven heeft. Al evenmin is duidelijk of hij slachtoffer is geworden van mensensmokkelaars en of hij familie heeft in België.

De jongen zal vandaag opnieuw naar de Dienst Vreemdelingenzaken gebracht worden. Daarna zal hij opgevangen worden in een centrum voor niet-begeleide minderjarigen. Het parket en de Dienst Vreemdelingenzaken zullen ook nagaan wat zijn exacte leeftijd is en of hij familie heeft in Marokko, in ons land of in een ander land van de Europese Unie, alvorens de "best mogelijke beslissing voor zijn bescherming" te nemen.

Kwetsbaar

Child Focus reageerde verbijsterd op de verdwijning en het niet aangeven ervan, waardoor volgens de organisatie kostbare uren verloren zijn gegaan. "Het is inderdaad zo dat er een fout is gemaakt bij de Dienst Vreemdelingenzaken. Maar het is niet onze bedoeling om één iemand te viseren, het is de bedoeling om er voor te zorgen dat dit in de toekomst niet meer kan voorkomen voor de andere niet-begeleide minderjarigen", zegt Heidi De Pauw.

Francken: "Dienst Vreemdelingenzaken maakte een fout"

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) zat vanmorgen samen met de Dienst Vreemdelingenzaken.  "Er is daar wel degelijk een fout gemaakt, want de gemaakte afspraken zijn niet nageleefd", klonk het. Francken verwees naar een protocol dat zegt dat wanneer er een onrustwekkende verdwijning is, Child Focus, parket en politie meteen moeten worden ingelicht.

Francken zei ook dat hij niet kan uitsluiten dat er in de toekomst nog niet-begeleide minderjarigen verdwijnen. "Ze zijn vaak op doortocht en het is moeilijk om hen op andere gedachten te brengen. En wonderoplossingen bestaan niet", aldus de staatssecretaris. Hij zal de bestaande richtlijnen over het melden van onrustwekkende verdwijningen wel duidelijker laten uitwerken, om te voorkomen dat het nog eens zo lang duurt voor een verdwijning wordt gemeld.