Ans Persoons blijft nog hele zomer Brussels schepen want ontslag raakte niet op agenda

Bijzonder bizarre situatie op de Brusselse gemeenteraad: SP.A-schepen Ans Persoons wou ontslag nemen na de hele heisa rond Samusocial. Maar ze diende haar ontslag pas gisteren formeel in, waardoor het niet meer op de agenda van de gemeenteraad is geraakt. Daardoor zal Persoons nog de hele zomer doorbetaald worden als schepen.

Omdat het ontslag van schepen Persoons niet op de agenda is geraakt, kon het ook niet geofficialiseerd worden. Bovendien kon het bestaan van een tiende schepen in het Brusselse college - een mandaat dat in 2012 werd bij gecreëerd en dat door de SP.A-politica werd ingevuld - daardoor ook niet worden afgeschaft, zoals het stadsbestuur wil.

Er was nog een optie om het ontslag toch op de agenda te krijgen, met name via een urgentiestemming. Maar daarvoor is een tweederdemeerderheid nodig en die werd niet gehaald. De Vlaamse oppositiepartijen lagen dwars. "Men wou het bij hoogdringendheid op op deze gemeenteraad beslissen, maar dat zou concreet betekenen dat er een Vlaamse schepen verdwijnt. Daar kan ik niet mee instemmen", zegt Bianca Debaets van CD&V.

Persoons: "Het geld kan me niet schelen"

De volgende Brusselse gemeenteraad vindt pas plaats in september. Tot die tijd zal Ans Persoons dus (ontslagnemend) schepen blijven - hoogstwaarschijnlijk zonder bevoegdheden - en ze zal daarvoor betaald worden. Persoons reageert vrij emotioneel.

"Ik had er mij mentaal op ingesteld dat ik vanaf vandaag geen schepen meer zou zijn. Het zijn al woelige weken geweest, ik heb er echt nood aan om rust te nemen om er na de zomer volop terug te staan als oppositielid."

"Ik voel dat ze bij de MR en Open VLD nu kunnen stoken dat ik hier blijf zitten voor het geld, maar dat kan mij echt niets schelen", verduidelijkt Persoons, die aangaf het geld mogelijk te storten aan een goed doel. "Ik begrijp niet wat er hier allemaal gebeurt."

Open VLD-schepen Els Ampe heeft naar eigen zeggen "de indruk dat mevrouw Persoons niet erg happig was om ontslag te nemen".

(lees verder onder video)

Mayeur verdwenen in het verborgene

Op de agenda van de gemeenteraad in Brussel stond vanavond ook het ontslag van  Yvan Mayeur (PS) als burgemeester, Pascale Peraïta (PS) als OCMW-voorzitster én als gemeenteraadslid en Ahmed El Ktibi (PS) als schepen.

"Meneer Mayeur was nergens te bespeuren", zegt VRT-journalist Pieterjan De Smedt. "Men heeft akte genomen van zijn ontslag als burgemeester en dat is goedgekeurd. Maar het is onduidelijk of hij ook ontslag neemt als gemeenteraadslid. Niemand weet dat. Mayeur is verdwenen in het verborgene."