Belg hamsterde medicijnen tegen besparing De Block

Nogal wat Belgen hebben eind vorig jaar medicijnen "gehamsterd". Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) had toen aangekondigd dat een aantal medicijnen duurder zou worden: neussprays op basis van corticoïden en maagzuurremmers in grote verpakkingen aan hoge dosis. De massale inkoop van medicijnen zou de sociale zekerheid 5 miljoen euro gekost hebben.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) kondigde in oktober vorig jaar aan dat er vanaf 1 januari 2017 dingen zouden veranderen aan de terugbetaling van bepaalde antibiotica, maagzuurremmers en neussprays op voorschrift. De Block wilde daarmee besparen in de gezondheidszorg.

De verkoop van sommige medicijnen ging er na die aankondiging fors op vooruit, schrijven de kranten van Mediahuis vandaag. Zij konden cijfers van de Universiteit Antwerpen inkijken. De verkoop van de neusspray die duurder zou worden, steeg met 75 procent in november en december 2016 in vergelijking met 2015. Van de maagzuur­remmers die in 2017 niet meer terugbetaald zouden worden, werden er in die periode 31 procent meer verkocht.

De Apothekersbond bevestigt de gestegen verkoop. "We stellen vast dat eind vorig jaar de aankoop van bepaalde medicijnen aanzienlijk omhoog gegaan is, na de aankondiging van de besparingsmaatregelen. Mensen lijken nog snel een goedkoop voorraadje te hebben willen inslaan", zegt voorzitter Lieven Zwaenepoel aan VRT Nieuws.

Over de huidige cijfers, de verkoop sinds 1 januari van dit jaar dus, heeft de Apothekersbond nog geen gegevens, maar volgens Zwaenepoel lijkt het er wel op dat de verkoopcijfers genormaliseerd zijn.

Volgens de Apothekersbond (APB) zou het hamstergedrag 5 miljoen euro extra ­gekost hebben aan de ziekte­verzekering. Dat bedrag zou volgens de onderzoekers van de Universiteit Antwerpen nu al terugverdiend zijn omdat de medicijnen nu duurder geworden zijn.