China laat stervende Nobelprijswinnaar Liu Xiaobo vrij

In China is de dissident en Nobelprijswinnaar Liu Xiaobo vrijgelaten om medische redenen. Liu zou kanker hebben en terminaal ziek zijn. Liu kreeg in 2010 de Nobelprijs voor de Vrede wegens zijn inzet voor de democratisering van de Volksrepubliek. Hij zat een celstraf van elf jaar uit.
2014 Ragnar Singsaas

Volgens zijn advocaat heeft Liu leverkanker en wordt hij nu behandeld in een ziekenhuis in de Noord-Chinese stad Shenyang. Hij is 61 en er zou weinig hoop zijn. Het is niet duidelijk of zijn vrouw Liu Xia bij hem is. Zij staat onder huisarrest en zou lijden aan depressies.

Liu Xiaobo zette zich in voor de democratisering van het communistische staatsmodel in China. Hij was een van de initiatiefnemers van Charter 08, een manifest waarin 300 intellectuelen en vooraanstaanden opriepen om van de Volksrepubliek een democratie te maken.

Concreet eisten ze de opheffing van het machtsmonopolie van de communistische partij CCP en een vervanging door een systeem dat gebaseerd is op mensenrechten en democratie. Het manifest was gebaseerd op het voorbeeld van Charta 77, een gelijkaardig document dat in 1977 opgesteld werd door dissidenten in Tsjechoslowakije.

Liu werd daarvoor opgepakt en veroordeeld tot elf jaar cel. In 2010 kreeg hij de Nobelprijs voor de Vrede, maar hij kon die uiteraard zelf niet gaan afhalen. Het regime in Peking was toen woedend en bekoelde de relaties met Noorwegen. Sindsdien weigerde Peking steeds om in te gaan op de eisen van de internationale gemeenschap om Liu vrij te laten.