Een app gebruiken als anticonceptie: hoe betrouwbaar is dat?

Een anticonceptieapp die je eenvoudig vertelt of je die dag veilig kan vrijen of niet: een Zweedse fysica die zelf pilmoe was, werkte een gloednieuwe app uit, schrijft De Morgen. Helemaal vernieuwend is de techniek niet: de basis is aloude tempetatuurmethode. "Boeiend om te zien in welke mate Belgische vrouwen dit zullen gebruiken, want elke anticonceptiemethoden heeft voor- én nadelen", zeggen de Belgische gynaecologen in "De ochtend".

Ruim drie kwart van de vrouwen zweert bij de pil als anticonceptiemiddel. De Zweedse Elina Berglund was pilmoe, en werkte voor zichzelf een alternatieve vorm van anticonceptie uit, die ze nadien in appvorm goot. Via Natural Cycles kan elke vrouw dagelijks haar temperatuur ingeven. Op basis daarvan krijg je groen licht voor veilige seks, op dagen waarop je niet zwanger kan worden, of rood licht. De applicatie werd klinisch getest bij 4.000 vrouwen.

"Deze techniek gaat terug naar de bron. Lang voor elke andere vorm van anticonceptie was ontwikkeld, steunden vrouwen al op de temperatuurmethode", zegt Johan Van Wiemeersch, voorzitter Vlaamse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie. "Een vrouw moest elke dag haar temperatuur meten, want in een normale menstruele cyclus piekt die temperatuur een beetje tijdens de vruchtbare periode. Dit is een elektronische toepassing van de klassiek methode die al lang bestaat."

"Beperking seksuele vrijheid"

Dat de applicatie even betrouwbaar zou zijn als de klassieke pil, spreekt Van Wiemeersch niet tegen. "Bij vrouwen met een normale en regelmatige menstruatiecyclus, is de temperatuurmeting vrij betrouwbaar, maar het beperkt je seksuele vrijheid wel. De app gaat immers aangeven op welke dagen je veilig betrekkingen kan hebben. Bij het gebrek van andere anticonceptie, heb je meer vrijheid. De nadelen daarvan zijn dan weer de fysieke bijwerkingen."

Geeft de app geen vals gevoel van veiligheid? "Wel, meisjes worden steeds vroeger seksueel actief, en bij deze groep is de temperatuurmethode nog niet zo betrouwbaar, omdat hun menstruatiecyclus nog niet zo regelmatig is. Natuurlijk zal het systeem soms falen, maar dat geldt voor elke vorm van anticonceptie."

Van Wiemeersch ziet wel heil in de app, voor vrouwen die in de andere vormen van anticonceptie hun ding niet vinden. "We moeten afwachten of het een waardig alternatief wordt voor de pil, dan wel een voorbijgaande hype is", zegt hij. "Maar er worden de laatste tijd wel meer gezondheidsapps ontwikkeld, die in de praktijk een geneeskundige functie krijgen."