Geen suiker meer in ingeblikte zomergroenten in Nederland

Supermarkten en groenteconservenbedrijven in Nederland voegen voortaan geen suiker meer toe aan zomergroenten in pot of blik. Ook wordt er minder zout toegevoegd. Dat hebben de brancheorganisaties van de levensmiddelenindustrie bekendgemaakt.

Het gaat om doperwten, wortels, de combinatie daarvan en jonge velderwten. De hoeveelheid zout in deze producten wordt met een kwart verminderd. Ook in maïs zit volgens de brancheorganisaties voortaan minder zout. Tuinbonen, sperziebonen en snijbonen werden al zonder toegevoegde suiker verwerkt en bevatten voortaan eveneens minder zout.

Alle huismerkproducten en merkproducten die in Nederland te koop zijn vallen onder de nieuwe afspraak, aldus de brancheorganisaties. "Onze sector maakt samen met de supermarktketens al jaren stappen om zout en suiker in onze producten te verminderen", zegt Ruben Bringsken, voorzitter van de Nederlandse groente- en fruitverwerkende industrie.

Volgens de belangenbehartigers zijn er ook plannen voor de vermindering van zout en suiker in onder meer wintergroenten en appelmoes.

De Nederlandse voedselwaakhond foodwatch juicht de stap toe. "Suiker toevoegen aan het gezondste onderdeel van de maaltijd - de groenten - is een absurditeit die gelukkig stopt. Hopelijk is deze stap van de conservenfabrikanten het vliegwiel dat nodig is om ook de andere sectoren eindelijk in beweging te krijgen met serieuze suikerreductie", aldus de organisatie.

Meest gelezen