Grootste Britse oorlogsschip ooit verlaat de haven voor het eerst

In Schotland is HMS Queen Elizabeth voor het eerst de haven van Rosyth buitengevaren. "Her Majesty's Ship (HMS)" Queen Elizabeth is het grootste oorlogsschip ooit van de Britse Royal Navy, met een vliegdek van wel drie voetbalvelden groot. Het 65.000 ton metende schip is het eerste nieuwe vliegdekschip van de Royal Navy sinds HMS Ark Royal in 2010 uit de vaart is genomen.

Er kwamen elf sleepboten aan te pas om HMS Queen Elizabeth uit het dok van de haven van Rosyth te krijgen. Het immense vliegdekschip kon daarop beginnen met een eerste proefvaart.

Eenmaal in dienst zal het een bemanning van 700 tot 1.600 manschappen hebben. Die kunnen binnen de 45 een bereide maaltijd voorgeschoteld krijgen. Het vliegdekschip kan ook een voedselvoorraad voor 45 dagen aan boord nemen.

HMS Queen Elizabeth krijgt nog een zusterschip: HMS Prince of Wales. Het hele project kost zo'n 6 miljard pond (6,8 miljard euro). Het vliegdek van de kolossen is 280 meter lang en 70 meter breed. Op en onder het vliegdek kunnen de schepen 40 vliegtuigen vervoeren: F35-jets en Crowsnest-helikopters. De nieuwe Britse vliegdekschepen zijn wel nog altijd kleiner dan de Amerikaanse van de USS Gerald Ford-klasse: die meten 100.000 ton en zijn 337 meter lang. 

Volgens de kapitein van HMS Queen Elizabeth is het nieuwe vliegdekschip belangrijk voor de reputatie van Groot-Brittannië als zeemacht. "Onderzeeërs kan je niet zien, maar vliegdekschepen zijn erg zichtbare symbolen van macht."