Hoeveel kost een reddingsactie op zee?

Gisteren is een jeugdbeweging in de problemen gekomen in Oostende, hulpdiensten moesten massaal uitrukken en de West-Vlaamse gouverneur wil de factuur doorschuiven naar de vereniging zelf, maar hoeveel zou zo'n redding op zee kosten? Kort samengevat: veel geld.

De hulpdiensten wensen om verschillende redenen niet in te gaan op de specifieke kostprijs van de reddingsactie gisteren. Een belangrijke kanttekening: u draait niet op voor de kosten als u echt in de problemen komt. Laat de cijfers verder in dit bericht u dus niet ontmoedigen om in noodgevallen steeds de hulpdiensten te verwittigen. Wat we u wel kunnen meegeven zijn enkele algemeenheden.

Bij een reddingsactie op zee worden verschillende zaken ingezet, dat gaat van reddingsboten tot zelfs helikopters. Om u een idee te geven: De ORKA, de reddingsboot van de Vlaamse overheid, kost zo'n 500 euro per uur. Bij reddingsacties is dat niet de enige boot die wordt ingezet. Ook de politie zet boten in, maar de prijs daarvan is ons nog niet bevestigd.

(lees verder onder de foto)

Het duurste deel van zo'n reddingsactie is wellicht de inzet vanuit de lucht. De luchtmacht zet daarvoor de bekende Sea King in, maar ook de opvolger van die helikopter de NH90. Beide helikopters zijn niet goedkoop om in de lucht te houden. Een Sea King kost volgens Defensie zo'n 3.300 euro per uur. Voor een NH90 mag u op 4.700 euro per uur rekenen.

(lees verder onder de foto)

Na op zee en uit de lucht, worden er natuurlijk ook middelen en mensen ingezet op land. De cijfers daarvoor lopen erg uiteen en zijn afhankelijk van politie- en hulpverleningszone. Weet dat in de hulpverleningszone waar een groot deel van de kust toe behoort bijvoorbeeld op zondag minstens 100 euro per uur wordt aangerekend per hulpverlener.

Ook al het materieel dat wordt ingezet heeft een prijs. In dit voorbeeld 50 euro per uur voor een reddingsboot, 70 euro per uur voor een ladderwagen of 30 euro per uur voor een duikerswagen. De duur van die interventies wordt berekend vanaf het vertrek in de kazerne tot de terugkeer. Elk begonnen uur wordt aangerekend als een volledig uur. Al die prijzen zijn overigens exclusief verbruiksgoederen zoals elektriciteit, gas, water en dieselbrandstof.

Assuralia, de Belgische beroepsvereniging van verzekeraars, benadrukt overigens dat de overheid u in levensbedreigende situaties altijd gratis zal redden. Ook als u bijvoorbeeld zwemt op een plaats waar dat eigenlijk verboden is. U hoeft de rekening dus niet zelf op te hoesten of uw verzekeraar aanspreken.