Homans niet akkoord met verdrievoudiging mandaten bij Farys

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) wil niet dat er bestuursmandaten bij komen bij de waterintercommunale Farys. Die is van plan het aantal leden van de raad van bestuur te verdrievoudigen. Farys is het vroegere TMVW, een intercommunale die vooral voor Oost- en West-Vlaamse gemeenten de distributie van drinkwater beheert.

Komende vrijdag is er een Algemene Vergadering bij Farys. Daar wordt beslist over een wijziging in de statuten. Het aantal leden in de raad van bestuur wordt opgetrokken naar 114; nu is dat nog 36. Er worden ook 142 leden aangewezen in de raad van bestuur van TMVS (een nieuw op te richten intergemeentelijk samenwerkingsverband). Op die manier krijgen ook de kleine gemeenten een zeg in het bestuur van de intercommunale.

Minister Homans, bevoegd voor Binnenlands Bestuur, is niet te vinden voor de verhoging van het aantal mandaten. Ze vindt het een fout signaal. De voorbije maanden was er veel te doen over politici die mandaten cumuleren en daarvoor een extra vergoeding opstrijken. In Vlaanderen hebben de politieke partijen afgesproken om het aantal leden in raden van bestuur te beperken tot maximaal 15.

Homans vraagt dat de gemeenten die betrokken zijn bij het plan van Farys hun steun intrekken. Ze wil ook dat de Algemene Vergadering van komende vrijdag bij Farys wordt afgelast. In plaats daarvan moeten nieuwe statuten worden opgemaakt die "rekening houden met de principes waar alle politieke partijen zich al achter schaarden".

Bij intercommunale Farys reageren ze verbaasd. Volgens de woordvoerder heeft het bedrijf nog geen communicatie van Homans ontvangen en moet het afgaan op de berichten in de pers. Farys wil daarom nog niet reageren, maar bekijkt de zaak.

Ook Sp-a verzet zich tegen de plannen van Farys. Voorzitter John Crombez schreef vorige week al een brief naar zijn collega-partijvoorzitters waarin hij oproept tot overleg over de intergemeentelijke samenwerkingen en het beperken van het aantal mandaten. Crombez verwees in de brief naar de geplande uitbreiding van de raad van bestuur van Farys.