Hoofdredder: "Verdrinken gebeurt niet zoals in "Bay watch", maar gaat heel snel"

Tom Cocle is hoofdredder in Blankenberge en geeft uitleg over veilig zwemmen in zee. "Zorg ervoor dat je de kinderen die je begeleidt, goed in de gaten houdt", zegt hij aan VRT Nieuws. "Verdrinken gebeurt niet zoals in "Baywatch", maar gaat net heel erg snel."

Gisteren en vandaag zijn jongeren gered uit een onbewaakt deel van de zee. "We kunnen de kinderen niets kwalijk nemen, ze zijn nog jong, maar het zijn de begeleiders die hun verantwoordelijkheid moeten opnemen. De zee is echt geen zwembad", zegt Tom Cocle, de hoofdredder in Blankenberge. Het voorval gisteren is geen alleenstaand geval, zo blijkt vandaag al. "We moeten heel vaak uitrukken in de onbewaakte zone."

Wie veilig in zee wil zwemmen moet eigenlijk vooral naar de vlaggen kijken. "Een rode vlag is een absoluut zwemverbod, dan mag je niet in het water", zegt de redder. "Ofwel staan er geen redders of het is verontreinigd." Als de groene of gele vlag wappert is er wel bewaking. "Als je tussen de gele boeien zwemt, ben je veilig. Als je dan ook nog de instructies van de redder opvolgt, ben je heel goed bezig."

Los van het zwemmen in de onbewaakte zone vraagt de hoofdredder om kinderen goed in de gaten te houden. "Het kan heel snel gaan. Verdrinken gebeurt niet zoals in "Baywatch" waar ze nog 30 seconden staan te zwaaien en te roepen", zegt de hoofdredder. "Zo gaat het helemaal niet. Een à twee golven en ze komen niet meer boven."

Zwemmen in de zee: waar moet je op letten?

(Karrewiet)