Kamervoorzitter mag maar 1 euro meer dan de premier verdienen

Het inkomen van de Kamervoorzitter mag maar het premierloon plus 1 symbolische euro bedragen. Daarover is de parlementaire commissie Politieke Vernieuwing het eens geraakt. De premier verdient bruto 290.000 euro per jaar. Kamervoorzitter Bracke krijgt nu ruim 305.000 en zal dus moeten inleveren.

"Dit is een symbolische discussie geweest, maar omdat de Kamervoorzitter de eerste burger van het land is, vinden we dat hij die symbolische 1 euro méér mag verdienen", zegt Brecht Vermeulen (N-VA), voorzitter van de commissie Politieke Vernieuwing. "Dat is trouwens gelijkaardig aan de regeling in het Vlaams Parlement."

Wanneer de nieuwe regeling in voege treedt, is nog niet duidelijk. "De concrete uitwerking en de modaliteiten gebeuren in het Bureau van de Kamer", aldus Vermeulen. 

Er is vrij snel consensus gekomen over het loon van de Kamervoorzitter. "We waren het er allemaal over eens dat het loon naar beneden moest, maar we wisten niet op welke manier", zegt Brecht Vermeulen. "Alles wat geldt voor ministers zou in de toekomst ook voor de Kamervoorzitter gelden. Dat betekent dat hij zeer terughoudend moet zijn om een aantal nervenactiviteiten op te nemen." Over dat laatste heeft de commissie wel nog geen akkoord bereikt.

De werkgroep Politieke Vernieuwing kwam tot stand nadat was bekend geraakt dat Kamervoorzitter Siegfried Bracke in een adviesraad van Telenet zat 

Senaatsvoorzitter: 10.039 euro per maand

Hoe zit het dan met de voorzitter van de Senaat? Die functie wordt momenteel bekleed door de Franstalige liberale Christine Defraigne. Wel, zij verdient evenveel als een staatssecretaris in de federale regering: 10.039 euro per maand. Jaarlijks komt dat neer op 212.000 euro bruto.

Meest gelezen