Kampcharter moet hinder door en papierwerk bij jeugdkampen verminderen

Minister van Jeugd Sven Gatz (Open VLD) heeft samen met verschillende organisatoren van kampen, kampuitbaters en gastgemeenten een charter ondertekend zodat de 7.000 zomerkampen die deze zomer worden georganiseerd in goede banen kunnen worden geleid.

Heel binnenkort is het voor een half miljoen Vlaamse kinderen en jongeren weer zover: dan vertrekken ze op kamp. Elke zomer worden er niet minder dan 7.000 kampen georganiseerd. De kampen zijn alles samen goed voor 10 procent van de toeristische sector in ons land. Om alles in goede banen te leiden, is vandaag een kampcharter ondertekend tussen de organisatoren van jeugdkampen, de uitbaters van kampplaatsen en gastgemeenten waar kampen worden georganiseerd.

Het charter moet enkele bestaande problemen oplossen. Jeugdorganisaties verliezen vaak veel tijd in papierwerk bij het organiseren van een kamp. Bijvoorbeeld het vinden van de juiste contactpersonen bij de gastgemeente, is niet altijd evident. Ook de wildgroei van verschillende gemeentelijke reglementen, maakt het niet altijd gemakkelijk.  Waar kan een groep bijvoorbeeld terecht met zijn afval, moeten er vergunningen worden aangevraagd voor een nachtspel enzovoort?

Door beter samen te werken met de uitbaters van de kampplaatsen en de gemeenten waar die kampen plaatsvinden, kan veel extra werk worden voorkomen. Elke van de drie partners moet ook een contactpersoon aanduiden om de communicatie te vergemakkelijken. In het geval van eventuele overlast is dan meteen ook duidelijk wie er kan worden gecontacteerd. Het doorgeven aan de gemeente van timing van bijvoorbeeld een nachtspel, kan veel overlast op voorhand voorkomen.

Checklist voor de drie partijen

Heel concreet wordt er met een checklist gewerkt. "Jeugdorganisaties moeten een tiental punten opgeven die belangrijk zijn. Er is ook een checklist die de jeugdconsulenten van de gemeenten moeten doornemen en hetzelfde voor de kampuitbaters", zegt Eva Vereecke van de De Ambrassade die onder meer de Vlaamse jeugdbewegingen vertegenwoordigt. "Noem het een regelluwe manier om bij ons te komen kamperen", legt Wim Dries van de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG) uit. "Niet te veel administratie, maar goede ondersteuning, veel communicatie en open dialoog."

Hieronder vindt u een voorbeeld van dergelijke checklist.