Mag bakker taart weigeren voor homohuwelijk? Amerikaans Hooggerechtshof buigt er zich over

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft beslist om zich later dit jaar te buigen over een bijzonder interessante zaak: mag een gelovige bakker weigeren om een taart te bakken voor het huwelijk van een homokoppel? Een juridische clash tussen enerzijds het verbod op discriminatie op basis van seksuele geaardheid en anderzijds het recht op vrijheid van mening en religie.
David Mullins en Charlie Craig

Vijf jaar geleden klopten David Mullins en Charlie Craig aan bij de Masterpiece Cakeshop in de stad Lakewood, Colorado. Ze wilden een taart bestellen voor hun huwelijksreceptie. Maar Jack Phillips - de eigenaar van de bakkerij - weigerde om een taart te bakken voor het huwelijksfeest van de twee mannen, omdat het niet strookte met zijn christelijke geloof.

Het homokoppel diende daarop een klacht in wegens discriminatie. Mullins en Craig wonnen hun zaak bij de burgerrechtencommissie en voor de rechtbank. In 2015 kregen ze nog gelijk van de beroepsrechter in Colorado, die oordeelde dat bakker Phillips niet gekrenkt kan zijn in zijn vrije meningsuiting. "De bakker verspreidt geen boodschap dat hij het homohuwelijk ondersteunt wanneer hij gewoon de wet naleeft en al zijn klanten gelijk behandelt", aldus het arrest.

Maar bakker Phillips trok naar het Supreme Court, de hoogste rechtbank van de VS. En dat Hof heeft vandaag beslist dat het de zaak effectief zal behandelen. Phillips beroept zich op twee onderdelen van het First Amendment van de Amerikaanse grondwet: de vrijheid van mening en de vrijheid van religie. Volgens hem staan die vrijheden boven de antidiscriminatiewetten van de staat Colorado.

Geloof versus discriminatie

In zijn aanvraag voor behandeling door het Hooggerechtshof oppert de advocaat van de bakker dat zijn cliënt "graag andere zaken wil maken voor holebi's. Maar zijn geloof vereist dat hij zijn artistieke talenten enkel kan gebruiken voor zaken die stroken met zijn religie". De advocaat verwijst naar producten die alcohol bevatten, cakes voor Halloween en dus ook producten ter gelegenheid van een huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht.

Bovendien - zo luidt de verdediging van Jack Phillips -: "Mullins en Craig hebben makkelijk een huwelijkstaart met regenboogkleuren verkregen in een andere bakkerij". De repliek van de advocaat van het homokoppel daarop: "Dat is geen antwoord, net zoals het in 1966 geen antwoord was dat Afro-Amerikanen maar in een ander restaurant konden gaan eten".

De zaak Masterpiece Cakeshop v. Colorado Civil Rights Commission, No. 16-111 zal in het najaar door het Hooggerechtshof worden behandeld.