May koopt steun van de DUP en kan opnieuw regeren

In Groot-Brittannië is er opnieuw een regering. De Conservatieve premier Theresa May heeft een akkoord bereikt met de Noord-Ierse protestantse DUP, die haar minderheidskabinet zal steunen. Daardoor beschikt May opnieuw over een meerderheid in het Lagerhuis. Bij de verkiezingen van enkele weken geleden had ze die meerderheid verloren.
Times Newspapers Ltd

"Een akkoord is getekend", zo liet de woordvoerder van premier Theresa May zopas weten. Dat akkoord is gesloten door de Conservatieve premier May en door Arlene Foster, de premier van Noord-Ierland en voorzitster van de unionistische DUP.

Daardoor kan premier May haar minderheidskabinet op de sporen zetten en kan ze opnieuw regeren. Bij de recente verkiezingen verloor ze haar absolute meerderheid in het Lagerhuis en hield haar partij slechts 317 zetels over. Met de steun van de DUP komen er daar tien zetels bij, genoeg voor een nipte meerderheid in het Lagerhuis.

Er komt geen coalitieregering: May zal een minderheidsregering leiden met gedoogsteun van de DUP. Er zit ook een adder in het gras: zelfs met de DUP heeft May slechts één zetel op overschot in het Lagerhuis. Er mag dus geen enkel parlementslid van de twee partijen gaan dwarsliggen of de regering komt in de problemen.

De DUP wil de regering nu steunen inzake "een succesvolle exit uit de Europese Unie", inzake veiligheid en defensie, maar ook inzake de begroting en het sluiten van handelsakkoorden met andere grote naties. De partij steunt ook het plan om de uitgaven voor defensie boven de 2% te houden, zoals afgesproken binnen de NAVO.

Wat kost de steun van de DUP?

De steun van de DUP is uiteraard niet gratis en May heeft dus toegevingen moeten doen aan de Noord-Ierse partij. Dat gaat zowel om financiële als politieke concessies.

DUP-voorzitster Arlene Foster was erg in haar nopjes met het plan van May om de volgende twee jaar een miljard pond (1,1 miljard euro) extra te investeren in infrastructuur, onderwijs en gezondheidszorg in Noord-Ierland. Foster hoopt tegelijk dat die steun -die ten goede komt aan alle inwoners van de autonome provincie- de vorming van een regering in Belfast zal vergemakkelijken.

Foster verkreeg ook beloftes inzake onder meer de pensioenen, subsidies voor verwarming voor ouderen en steun voor de landbouw, wat erg belangrijk is voor Noord-Ierland, zeker als de EU-landbouwsteun zal wegvallen.

Of er ook politieke concessies zijn, is nog niet duidelijk. Op dat vlak zal premier May wellicht voorzichtiger geweest zijn om het vredesproces in Noord-Ierland niet in gevaar te brengen.

Wie is de DUP?

De Democratic Unionist Party (DUP) werd in 1971 opgericht door de radicale protestantse dominee Ian Paisley. De partij stond voor een zo sterk mogelijke band met Groot-Brittannië en had nauwe banden met protestantse terroristische groeperingen.

Toch schaarde ook de DUP zich uiteindelijk onder de Goedevrijdagakkoorden, die in 1997 een einde maakten aan de bloedige burgeroorlog met de katholieken in Noord-Ierland. Sinds 2007 is de DUP de grootste in Noord-Ierland en leidt ze de regering. 

Sinds het overlijden van Paisley zijn de scherpe kantjes van de DUP wat afgevijld, maar toch is de partij nog altijd religieus en ethisch erg conservatief. Zo is de DUP fundamenteel tegen abortus en het homohuwelijk en sommige leden ontkennen dat de mens verantwoordelijk is voor de klimaatsverandering.