Ontwerp Obamacare-vervanger zou 22 miljoen Amerikanen onverzekerd achterlaten

Zo'n 22 miljoen Amerikanen zouden hun ziekteverzekering verliezen mocht het Republikeinse wetsontwerp in de Senaat het halen om Obamacare te vervangen. Dat heeft het begrotingsbureau van het Congres berekend. Die analyse maakt de uitkomst van de stemming over het wetsontwerp nog onzekerder.

Het was een belangrijke verkiezingsbelofte van de Amerikaanse Republikeinse president Donald Trump : Obamacare - de verplichte zorgverzekering ingevoerd door de vorige Amerikaanse Democratische president Barack Obama - afschaffen en vervangen.

De "American Health Care Act" moet daarvoor zorgen. Maar het ontwerp dat momenteel wordt behandeld door de Senaat zal 22 miljoen extra Amerikanen onverzekerd achterlaten tegen 2026, 15 miljoen zouden tegen volgend jaar al hun ziekteverzekering hebben verloren.

Dat is amper beter dan het voorstel dat vorige maand door het Huis van Afgevaardigden werd goedgekeurd, waarbij naar schatting 23 miljoen Amerikanen hun verzekering zouden verliezen. President Trump vroeg daarom aan de Republikeinse senatoren om een minder "gemeen" voorstel uit te werken.

Volgens het Congresssional Budget Office (CBO) zouden met het ontwerp van de senatoren vooral ouderen met een laag inkomen worden getroffen. 

Op zoek naar een meerderheid

Het wetsontwerp werd vorige week naar buiten gebracht. Later deze week wordt erover gestemd. De Democraten zullen alvast tegenstemmen, maar ook verschillende Republikeinen hebben hun reserves waardoor een meerderheid in het gedrang zou kunnen komen. En daar zal de berekening van het CBO allicht geen goed aan doen.

Wat de Republikeinse senatoren met reserves over het wetsontwerp eventueel wel over de streep kan trekken, is de berekening dat het voorstel zoals het nu op tafel ligt het gat in de begroting met 321 miljard dollar kleiner zou maken de komende tien jaar.