Oud-minister Zalm wordt nieuwe informateur in Nederland

In Nederland wordt Gerrit Zalm de nieuwe informateur. De oud-minister van Financiën en oud-topman van ABN AMRO volgt Herman Tjeenk Willink op. Die had vanochtend aangegeven dat hij wilde stoppen als informateur. Tjeenk Willink wilde de onderhandelingen om een regering te vormen met vier partijen later deze week niet meer leiden.

De 75-jarige Tjeenk Willink zocht de voorbije weken naar een mogelijke coalitie bij onze noorderburen. Zo probeerde hij om voor een tweede keer VVD, CDA, D66 en GroenLinks bijeen te brengen om over een regering te onderhandelen. Maar net als de eerste keer strandde die poging ook de tweede keer op het migratiedebat.

VVD, CDA, D66 zullen nu proberen om een regering te vormen met de ChristenUnie. Later deze week moeten de onderhandelingen beginnen. Tjeenk Willink heeft de vier partijen echter laten weten dat hij die onderhandelingen niet meer zelf wil leiden.

Volgens NOS-verslaggever Joost Vullings is Tjeenk Willink "meer een probleemoplosser dan iemand die de gesprekken over allerlei actuele dossiers begeleidt" en ziet Tjeenk Willink het leiden van onderhandelingen toch als ander werk.

Het is oud-minister Gerrit Zalm, ook een VVD'er (liberaal dus) die de klus moet klaren. Daar zouden de vier partijen het over eens zijn geworden, volgens onze collega's van de NOS.

Zalm is een econoom en was vier keer minister van Financiën in Nederland. Tien jaar geleden maakte hij de overstap naar het bedrijfsleven en ging hij onder andere aan de slag bij ABN AMRO. Daar begeleidde hij de fusie tussen ABN AMRO en Fortis. Vorig jaar stopte de 65-jarige Zalm als bankier.