Peeters vreest voor meer thuisgebruik van zonnebanken

Minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) reageert terughoudend op de vraag van de Hoge Gezondheidsraad om zonnebanken volledig te verbieden. Hij vreest dat het thuisgebruik van de toestellen daardoor zal stijgen, maar overlegt met de sector en met de bevoegde Europees commissaris. Hij houdt de optie open om daarna een verbod in te voeren.

"Vanaf september moeten de zonnecentra een verplichte gezondheidswaarschuwing ophangen", reageert Kris Peeters op het advies van de Hoge Gezondsheidsraad om zonnebanken te verbieden. "Ze moeten duidelijk aangeven dat het gebruik van een zonnebank kanker kan veroorzaken."

Peeters wijst er ook op dat er dit jaar meer controles worden uitgevoerd, nadat is gebleken dat in 2016 nagenoeg geen enkel centrum met alle regels in orde was. Er zijn dit jaar al 150 controles uitgevoerd, tegenover 199 in heel 2016. "De resultaten zullen beter moeten zijn dan vorig jaar", zegt hij.

De CD&V'er heeft ook de sector opnieuw uitgenodigd naar aanleiding van het rapport en heeft deze week een overleg met Europees commissaris voor de Interne Markt Elzbieta Bienkowska, waar hij het onderwerp zal aankaarten. Het gesprek met de commissaris zal voornamelijk gaan over de stralingsnormen van de zonnebanken, die nog niet in heel Europa worden nagevolgd.

"Te verregaand"

Een verbod van de zonnebanken vindt het Neutraal Syndicaat voor de Zelfstandigen (NSZ) te verregaand. "Zullen we dan meteen ook reizen naar het Zuiden verbieden of alle mensen die geen zonnecrème gebruiken op de bon slingeren", vraagt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws zich af.

Dat wie gebruik maakt van de zonnebank zijn risico op huidkanker verhoogt, betwist de ondernemersorganisatie niet, maar de zonnebanken helemaal in de ban te slaan vindt het NSZ erover.