Persbriefings zonder camera’s, CNN en Twitter weten wel raad

Het mag er wel wat serieuzer aan toe gaan tijdens persbriefings van het Witte Huis en dus dacht woordvoerder Sean Spicer om er soms de camera’s te bannen. Afgelopen vrijdag stuurde nieuwszender CNN dan maar een tekenaar naar de briefing. Het inspireerde ook Twitter tot eigenzinnige visuele creaties.

Sean Spicer verdedigde vorige week woensdag tijdens een radio-interview de ban op camera’s tijdens een aantal persbriefings nog als volgt: "Het mooie om camera’s soms uit te zetten tijdens een briefing, is dat die meeting dan niet uitmondt in podiumoptreden, waardoor je een meer inhoudelijke discussie over actuele onderwerpen kan voeren. De journalisten zijn dan niet bezig met de vraag: "Hoe geraakt mijn kop op televisie?" Of, "Welke moeilijke vragen ga ik nu eens stellen?" Op deze manier proberen ze alvast niet ‘het clipje van de dag’ te realiseren.”

CNN liet zich alvast van zijn creatiefste kant zien, toen vorige vrijdag een dergelijke persbriefing plaatsvond. Ze stuurden niemand minder dan Bill Hennessy, de cartoonist die tijdens gerechtszaken tekeningen maakt wanneer camera’s niet toegelaten zijn, naar de briefing. Zo kon het publiek, hetzij op tv hetzij op het internet, toch een idee krijgen van hoe het er visueel aan toe ging tijdens de vragenronde:

Het inspireerde anderen op Twitter om hun impressie te geven van de nieuwe aanpak van de persbriefings:

lees ook