Premie voor 45-plussers die zelfstandige willen worden

Om oudere werklozen te ondersteunen bij het opstarten van een eigen zaak, wil Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) hen een premie geven. Hij werkt aan een voorstel waarbij 45-plussers die zelfstandige willen worden, gedurende twee jaar financiële hulp krijgen. De eerste maanden zou het gaan om een bedrag van 1.000 euro bruto per maand, nadien gaat het stelselmatig omlaag.
Jasper Jacobs

"We zien dat werkloze 45-plussers minder snel een eigen zaak opstarten dan jongeren. Werklozen die overschakelen naar een zelfstandigenstatuut, dat is een drempel. De uitkering valt weg, er is onzekerheid van inkomen... Vandaar mijn voorstel dat ze de eerste twee jaar een premie kunnen krijgen", zegt minister Muyters aan VRT Nieuws.

Volgens het voorstel dat de N-VA-minister wil indienen, gaat het om een premie van ongeveer 1.000 euro bruto in de eerste maanden. Dat bedrag neemt gradueel af over een periode van maximaal twee jaar. "In het begin is het het moeilijkste, je moet je cliënteel opbouwen en zo meer, dan zijn de inkomsten het laagste", verantwoordt Muyters het hogere aanvangsbedrag. "Naarmate je meer klanten en inkomsten krijgt, kan de premie dan afgebouwd worden."

De laatste jaren is er een verdriedubbeling van het aantal 55-plussers dat een eigen zaak start, maar het blijft nog altijd een heel laag aantal. "Dit voorstel is bedoeld om een extra drempel weg te nemen, zodanig dat werkloze 45-plussers het risico durven te nemen om zelfstandige te worden."

Meest gelezen