Primeur: eerste vonnis met zwarte dozen als bewijs

Voor het eerst in België heeft een politierechter iemand bestraft door de gegevens uit de zwarte dozen van een auto als bewijslast te gebruiken

Dat gebeurde deze ochtend, toen de politierechter van Veurne moest oordelen over een dodelijk ongeval van 4 juni vorig jaar waar bij een 27-jarige vrouw stierf.

De vrouw zat als passagier in de Porsche van haar vriend, een bekende voetbalmakelaar uit Knokke. Op de Iepersteenweg ging het rond 2 uur verschrikkelijk fout. De Porsche botste op een Volvo van een vrouw van 29 jaar die uit de tegenovergestelde richting kwam. Beide auto’s werden weg geslingerd en de 27-jarige vrouw overleed ter plaatse.

Toen de deskundige ter plaatse kwam stond die aanvankelijk voor een raadsel: beide auto’s raakten elkaar aan de ‘verkeerde’ kant, de rechterkant, alsof beide auto’s waren uitgeweken en aan de overkant in de gracht belandden.

Toen ontdekte men dat beide luxewagens uitgerust waren met een verklikker, een zwarte doos aan boord. Die werden opgestuurd naar Volvo en Porsche maar enkel Volvo kon de gegevens ontcijferen. En die wezen de 29-jarige vrouw als schuldige aan. Zij was afgeweken van haar rijbaan, reed liefst 155 kilometer per uur, en gaf vlak voor de fatale crash zelfs gas bij.

Uit de gegevens bleek zelfs dat ze op geen enkel moment afremde. Zij werd mede door de gegevens van de zwarte doos dan ook exclusief aansprakelijk gesteld voor het ongeval. Ondanks haar rijgedrag, de tol van het dodelijk ongeval én het feit dat ze ook 1.71 promille in haar bloed had werd de vrouw koos de politierechter voor een gemeenschapsgerichte straf.

De politierechter gaf haar een werkstraf van 125 uren, die ze moet uitvoeren in een revalidatiecentrum voor verkeersslachtoffers. Daarnaast krijgt ze ook 1.500 euro boete en een rijverbod van 3 maanden. Als ze haar rijbewijs opnieuw wil behalen moet ze bovendien een verkeerscursus volgen, haar praktisch en theoretisch examen overdoen en slagen in een medische en psychologische proef.