Proces Kasteelmoord: dossier terug naar KI

Op het proces van de Kasteelmoord stuurt de rechtbank het dossier terug naar de kamer van inbeschuldigingstelling. Die moet controleren of een bijzondere opsporingsmethode wel correct verlopen is. Het gaat om de mogelijke inzet van een informant. Die zou in de cel gezet zijn samen met een Nederlandse beklaagde uit het dossier om informatie over de moord op Stijn Saelens te verzamelen.
Nicolas Maeterlinck

Omdat het openbaar ministerie zo mysterieus doet over de hele zaak vrezen sommige advocaten dat er in het dossier van de kasteelmoord bijzondere opsporingsmethodes werden gebruikt die vooraf niet op hun wettigheid gecontroleerd werden. Het gebruik van bijzondere opsporingsmethodes zoals bijvoorbeeld observatie, infiltratie en telefoontaps is heel strikt geregeld en staat onder streng toezicht.

De correctionele rechtbank stuurt het dossier terug naar de kamer van inbeschuldigingstelling. Die moet controleren of de bijzondere opsporingsmethodes die gebruikt zijn wettig waren of niet. De kamer van inbeschuldigingstelling moet nu eerst onderzoeken of en hoe die informant heeft gewerkt. In september zou dat onderzoek klaar moeten zijn en kan het proces worden hervat. 

Opnieuw zware discussie

Op het proces van de kasteelmoord was er eerder op de dag al grote discussie over een mail die terechtkwam bij een krantenjournalist. Daarin stond dat Evert dC, de derde beklaagde van de kasteelmoord, 6 maanden werd afgeluisterd door een celgenoot. De advocaat van Evert dC heeft ontdekt dat die zogenaamde celgenoot een meester-oplichter is die zich ook al in andere grote processen voordeed als kroongetuige. Onder meer op een proces in Nederland over de moord op 3 motards van Nomads in 2004. Hij gaf op dat proces allerlei belangrijke informatie, die achteraf volledig verzonnen bleek te zijn.

Meest gelezen