Rechts wint de lokale verkiezingen in Italië

In Italië zijn de centrumrechtse partijen de grote overwinnaars van de lokale verkiezingen die gisteren zijn gehouden. Dat is slechts nieuws voor de centrumlinkse regering die dit of volgend jaar naar de kiezer moet stappen. Ook de populistische partij van de komiek Beppe Grillo lijkt steeds meer te verbleken.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

"De wind blaast centrumrechts, van het noorden tot het zuiden", zo omschreef Renato Brunetta, de fractieleider van de rechtse Forza Italia in het parlement, de verkiezingen van gisteren. Het ging om de tweede ronde in 110 steden en gemeenten, maar met 47% was de opkomst erg laag.

De meeste aandacht ging naar de noordelijke havenstad Genua, traditioneel een links bolwerk, maar dat zou na een halve eeuw in handen vallen van een kandidaat-burgemeester die gesteund wordt door de Forza Italia van ex-premier Silvio Berlusconi en de Lega Nord. Die kandidaat zou 54% van de stemmen halen tegenover slechts 46% voor de kandidaat van de centrumlinkse PD, die de regering in Rome leidt. Die partij zou ook nog tien andere provinciale hoofdsteden verliezen, of aan de centrumrechtse oppositie of aan de populistische Vijfsterrenbeweging van Beppe Grillo. Die laatste boert overigens ook niet zo heel goed.

Slecht nieuws voor de comeback van Matteo Renzi

Het resultaat van gisteren is een tegenslag voor de centrumlinkse regering van premier Paolo Gentiloni, maar vooral voor diens voorganger Matteo Renzi.

Algemeen werd verwacht dat de regering dit jaar vervroegde verkiezingen zou uitschrijven en daarbij ex-premier Renzi (foto in tekst) als grote hervormer opnieuw naar voor zou schuiven. Renzi zou op die manier een mandaat krijgen om zijn eerder geplande structurele hervormingen van Italië door te voeren en hoopte daarbij op een gelijkaardige golf zoals die onder president Emmanuel Macron in Frankrijk, waarmee hij nogal eens vergeleken wordt.

Dat lijkt nu niet langer meer gegarandeerd. Er komt sleet op de centrumlinkse regering, die al twee keer geconfronteerd werd met bankencrises en daar telkens fors belastinggeld moest aan opofferen.

De centrumrechtse partijen hebben blijkbaar opnieuw de wind in de zeilen en dat geldt dan zowel voor de Forza Italia van voormalig premier Berlusconi als voor het Volksalternatief, een afscheuring van Forza Italië onder leiding van huidig minister van Buitenlandse Zaken Angelino Alfano. Dat alternatief vormt samen met de linkse PD de kern van de huidige regering.

 

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.