Rob Van de Velde stopt als schepen in Antwerpen

Rob Van de Velde (N-VA) stopt als schepen voor Stadsontwikkeling van de stad Antwerpen. Dat bevestigt hij aan Gazet van Antwerpen. Een exacte datum voor zijn vertrek wordt nog besproken met zijn partij, die daar pas "ergens in het najaar" over zal communiceren. Ook over een opvolger is nog niets beslist. Oppositiepartij ziet een kans op een nieuw beleid.

Volgens Van de Velde heeft zijn beslissing niets met politiek te maken, maar alles met privéredenen. "Ik wil mijn kinderen zien opgroeien, de jongste zijn drie en vijf. Ik ben vijftig geworden en dat heeft me erg doen nadenken", zegt Van de Velde. Ook de beslissing van collega Philip Heylen om te stoppen speelde mee.

Als schepen hakte de 50-jarige Van de Velde knopen door in tal van belangrijke vastgoeddossiers zoals de Zuiderdokken, de Zilion en de Handelsbeurs.

Zelf heeft Van de Velde naar eigen zeggen nog geen nieuwe job, wel zijn er "een aantal pistes". Vooraleer hij in de politiek stapte, werkte hij bij een aantal grote bedrijven.

Van de Velde ging in 2006 in de politiek via Lijst Dedecker, stapte daarna over naar de N-VA en haalde bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 ruim 4.000 voorkeurstemmen. Bij de volgende verkiezingen komt hij in ieder geval niet op.

"Kans op ander beleid"

In een, persbericht zegt oppositiepartij Groen respect te hebben voor de beslissing van Van de Velde. Tegelijk ziet de partij ook een kans om het beleid in Antwerpen “over een andere boeg te gooien”. Groen vraagt ook snel een vervanger aan te duiden.

“Wij denken dat er dringend nood is aan meer integriteit. Bij stadsontwikkeling gaat het om dossiers waar heel veel geld mee gemoeid is, en waar dus zeer transparant en volgens de regels moet gehandeld worden”, aldus nog  de Antwerpse partijafdeling van Groen.