Rubenshuis onthult meesterwerk van Tintoretto uit collectie van David Bowie

In het Rubenshuis in Antwerpen is vanmiddag "De Heilige Catharina" van de Italiaanse schilder Jacopo Tintoretto onthuld. Het meesterwerk komt uit de privécollectie van wijlen David Bowie. De particuliere verzamelaar die het werk kocht, gaf het in bruikleen aan het Rubenshuis.

Tintoretto schilderde het altaarstuk "De Heilige Catharina" rond 1560 voor de kerk San Geminiano in Venetië. Het schilderij was meer dan dertig jaar in het bezit van het Britse popicoon David Bowie. Zijn collectie ging in november 2016 onder de hamer bij Sotheby's in Londen.

De anonieme verzamelaar die het schilderij op de veiling kocht, liet onmiddellijk weten dat hij het in langdurige bruikleen geeft aan het Rubenshuis.

In het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) ontdekte onderzoekster Christina Currie onlangs bij technisch onderzoek dat er onder de verflaag van het schilderij een "virtuoze ondertekening" schuilgaat. "Uit de ondertekening kunnen we afleiden dat het werk ongeveer een decennium eerder kan worden gedateerd dan oorspronkelijk gedacht", legt Ben Van Beneden, directeur van het Rubenshuis, uit.

Het Rubenshuis speelde met het idee om het schilderij naar Venetië te sturen voor de Biënnale van 2019. Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA) steunt dat plan en wil ook de Vlaamse meesters nog meer onder de aandacht brengen en als toeristische troef uitspelen in het buitenland.

Het altaarstuk is vanaf morgen te zien in het Rubenshuis. Alle informatie: rubenshuis.be.

Axel Daeseleire: "Dit is een ontmoeting met de geschiedenis!"