Socialistische premier Edi Rama wint verkiezingen in Albanië

De linkse premier Edi Rama zou een absolute meerderheid krijgen in het parlement in Tirana. Dat kan de nakende onderhandelingen over de toetreding van Albanië tot de Europese Unie vergemakkelijken. Rama is al sinds 2013 aan de macht in het land.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Volgens onvolledige resultaten zou de socialistische partij van Rama ongeveer de helft van de stemmen halen. De conservatieve rivalen zouden het met 28% van de stemmen moeten doen en de kleinere Socialistische Integratiebeweging (LSI) met 15%.

Het belangrijkste is echter de zetelverdeling. Zeker is het nog niet, maar de partij van Rama zou kunnen rekenen op een absolute meerderheid van 71 zetels in het 140 zetels tellende parlement. Rama had fors ingezet om die meerderheid te krijgen.

In het vorige parlement had hij die niet en daarom moest hij regeren met de Socialistische Integratiebeweging, die als een "kingmaker" beslist welke van de twee grote partijen de regering kan leiden. Nu zou Rama die partij dus niet meer nodig hebben.

De belangrijkste opdracht van de nieuwe regering is de onderhandelingen met de Europese Unie over toetreding. Albanië is al lid van de NAVO, maar de instap in de EU zou een belangrijke hoofdprijs zijn. Het arme land zal dan wel fors moeten hervormen om te kunnen toetreden, maar een keer het zo ver is, zo het wel kunnen rekenen op heel wat steun van Europese structuurfondsen.