Syrische rebellen veroveren enkele wijken in Raqqa

Syrische rebellen die door de Verenigde Staten worden gesteund hebben ongeveer een kwart van Raqqa veroverd. Dat zegt het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten, een organisatie die meestal betrouwbare informatie geeft. Raqqa is het belangrijkste bolwerk van IS in Syrië.

De SDF-militie, een coalitie van Koerden en Arabische rebellen, is begin juni aan een offensief tegen Raqqa begonnen, nadat de stad van de buitenwereld was afgesloten. Na de verovering van een aantal buitenwijken zijn de rebellen nu doorgedrongen tot aan de rand van het centrum van de stad. Volgens het Syrische Observatorium zouden ze een kwart van de stad in handen hebben.

Met de steun van Amerikaanse vliegtuigen en raadgevers hebben de rebellen twee wijken in het oosten en een wijk in het westen van de stad ingenomen. Van daaruit lanceren ze een offensief naar het oude centrum van Raqqa. Bij de gevechten zijn al minstens 700 burgers om het leven gekomen.

Met de naderende val van Raqqa en Mosul verliest IS de controle over de laatste grote steden in de regio.