Weinig of geen bagage op het vliegtuig? Dan heb je voorrang

De Nederlandse luchthaven Schiphol experimenteert komende zomer met een zogenoemde "no trolley"-doorgang. Passagiers die geen of weinig handbagage bij zich hebben, kunnen op die manier sneller door de veiligheidscontroles.

Een nieuwigheidje op de luchthaven Schiphol in Nederland deze zomer: een "no trolley"-doorgang. Wie geen of weinig handbagage bij zich heeft, kan op die manier sneller door de veiligheidscontroles raken. Het gaat om een experiment dat deel uitmaakt van een groot Europees project.

Bagage meenemen in het ruim wordt steeds duurder, waardoor meer en meer reizigers overschakelen over rolkoffers en zwaardere tassen als handbagage. Dat moet bij het inchecken een hele reeks veiligheidscontroles ondergaan, wat zijn tijd vraagt. Tijdens de paas- en meivakantie in Nederland stonden er heel lange wachtrijen op Schiphol en misten sommige passagiers zelfs hun vlucht.

De speciale doorgangen zouden alleen beschikbaar zijn op piekmomenten, als het erg druk is bij de veiligheidscontroles. Het experiment start deze week al. Alleen passagiers die slechts met een handtas, laptoptas of kleine rugzak reizen, zouden in aanmerking komen. Precieze details worden later nog bekendgemaakt.

"Kassa voor beperkte hoeveelheid boodschappen"

De Technische Universiteit (TU) in Delft werkt mee aan het Europese project, dat de wachttijd van huis tot de plaats van bestemming met een uur te verminderen. Volgens professor Sicco Santema zou de wachttijd met enkele minuten kunnen worden teruggebracht door gebruik te maken van "no trolley"-doorgangen.

Bij de Nederlandse omroep NOS vergelijkt hij het met de kassa voor een beperkte hoeveelheid boodschappen in sommige supermarkten. Dat leidt er uiteindelijk toe dat alle rijen beter doorstromen. Hij verwacht dat ook passagiers op Schiphol het verschil zullen merken.

Volgens Santema zouden ook aparte rijen voor groepen en gezinnen een oplossing kunnen zijn om de wachttijden aan de incheckbalies en de controles te verminderen.