Zon versus zonnebank: allebei schadelijk, maar op een andere manier

De Hoge Gezondheidsraad pleit ervoor om zonnebanken te verbieden omdat ze kanker kunnen veroorzaken. Van de zon weten we al langer dat ze schadelijk kan zijn. Maar hoe verschilt de straling van de zon met de straling van de zonnebank? En hoe komen we op een gezonde manier aan een kleurtje?

De zon

Zonlicht bevat drie types ultraviolette straling: ultraviolet A, B en C. Eigenlijk is het hele uv-spectrum kankerverwekkend. Utraviolet C is het meest schadelijke type, maar daar hebben wij geen last van. Dit type wordt namelijk al tegengehouden door de atmosfeer.

Ultraviolet B is het type straling dat onze huid doet verbranden. Het DNA in onze huidcellen wordt daarbij beschadigd, wat uiteindelijk kanker kan veroorzaken.

Bij ultraviolet A verbrandt onze huid niet. Ze doet de huid wel verouderen en zorgt voor rimpels en ouderdomsvlekken. Maar dit type maakt onze huid niet rood, en daarom werd er lange tijd onterecht gedacht dat het minder schadelijk was dan ultraviolet B.

De zonnebank

Zonlicht bestaat dus zowel uit ultraviolet A als B. Zonnebanken daarentegen stralen vooral ultraviolet A uit (en veel minder of zelfs geen ultraviolet B). Maar ze stralen die ultraviolet A wel op een veel intensievere manier uit dan het zonlicht.

Momenteel is de wetenschap het erover eens dat ultraviolet A doordringt tot diep in de huid. Dit type kan melanoom veroorzaken, de meest dodelijke vorm van huidkanker.

Toch wordt er hier en vals gevoel van veiligheid gecreëerd: je huid verbrandt namelijk niet, je lichaam wordt niet gewaarschuwd voor dreigend gevaar. 

Minder schadelijke alternatieven

Hoe kunnen we dan toch dat bruine kleurtje bekomen zonder ons zorgen te moeten maken over onze gezondheid? “Zelfbruiners zijn onschadelijk,” zegt dermatoloog Thomas Maselis. “Die zijn gemaakt op basis van dihydroxyacetone (DHA). Dat is een stof die de bovenste laag van onze huid bruin doet kleuren. Oppervlakkig, zonder diep in de huid te dringen."

Ook spray tanning is volgens Maselis een waardig alternatief: “Hier wordt de DHA in de lucht verstoven. Men mag alleen de mond niet openhouden tijdens de verstuiving, want dan kan de stof in de longen terechtkomen”.

Wie toch buiten wilt genieten van de zon, kiest maar best voor een zonnecrème die de huid zowel tegen ultraviolet A als B beschermt. Die informatie vindt u op de fles.