9 jaar cel voor bedrijfsleider die vervuilde ampullen gebruikte

De eigenaar van een Amerikaans farmabedrijf uit Massachusetts moet 9 jaar de cel in, omdat hij in 2012 betrokken was bij een dodelijke uitbraak van hersenvliesontsteking.

Barry Cadden was de medeoprichter en het hoofd van "New England Compounding Center", een bedrijf dat steroïden maakte. Volgens de openbare aanklager liet hij de medicijnen produceren in niet-steriele ruimtes en werden vervuilde ampullen gebruikt. Het bedrijf probeerde daarmee de kosten te drukken.

Een lading steroïde-injecties die besmet waren met een schimmel leidde in 2012 tot een grote uitbraak van meningitis of hersenvliesontsteking. Bijna 800 mensen werden ziek, 76 van hen overleefden het niet.

Volgens de aanklagers was Cadden verantwoordelijk voor het transport van de steroïden en liet hij het doorgaan, ook al wist hij dat ze in een ruimte waren gemaakt die niet steriel was. Tijdens zijn proces barstte de 50-jarige Cadden in tranen uit en verontschuldigde hij zich tegenover de slachtoffers. Zijn bedrijf bestaat inmiddels niet meer.

Meest gelezen