"Fikse buien in combinatie met kurkdroge grond kunnen vandaag wateroverlast geven"

We krijgen vandaag erg wisselvallig weer. In de loop van de namiddag ontwikkelen zich buien en die kunnen lokaal hevig zijn. "In het ene dorp kan 20 tot 40 liter water per vierkante meter vallen, in het andere totaal niets", zegt weerman Frank Deboosere. Als het stortregent, kan dat in combinatie met de kurkdroge bodem alvast wateroverlast geven.
(archieffoto)

"We zitten geleidelijk aan in onstabiele lucht met meer opwaartse luchtbewegingen", legt Deboosere uit. Wisselvallig weer dus. Voor komende namiddag en avond worden fikse buien voorspeld, eventueel in combinatie met onweer. "Felle rukwinden blijven daarbij uit, maar een beetje hagel is niet uitgesloten", aldus onze weerman.

Door de droogte en de hitte van de afgelopen weken staat de grond kurkdroog. Op korte tijd veel neerslag is dus het ideale recept voor wateroverlast. Veel water kan onmogelijk doordringen in de grond en wordt dan maar oppervlakkig afgevoerd.

En het gaat in de loop van deze week nog meer regenen. Wie naar de weerkaarten kijkt, ziet voorlopig al tot zondag neerslag. Maar dat zal niet voldoende zijn om de aanhoudende droogte in 1-2-3 op te lossen. "Qua neerslaghoeveelheid staan we maanden achter, dat valt niet in enkele dagen in te halen. Extreme droogte kunnen we enkel doorbreken met langdurige depressies. Droogte verdwijnt even geleidelijk en traag als ze komt", stelt Deboosere.