"Geweld tegen politie gevolg van jarenlang geitenwollensokken beleid"

In de strijd tegen politiegeweld moet de overheid eindelijk werk maken van een degelijk vervolgingsbeleid en een goede vergoeding van de slachtoffers. Dat zegt Vincent Houssin van politievakbond VSOA in "De Afspraak". Volgens hem is het geweld het gevolg van jarenlang "geitenwollensokkenbeleid" en beperkt het zich zeker niet tot bepaalde bevolkingsgroepen.

Geweld tegen de politie. Het komt dezer dagen uitgebreid aan bod in de media na enkele incidenten in Antwerpen tussen agenten en allochtone jongeren. Maar volgens vakbondsman Houssin is het een veel breder fenomeen. "Het was in de jaren 90 al een groot probleem en het beperkt zich zeker niet tot bepaalde bevolkingsgroepen, wijken of de ramadan."

Volgens Vincent Houssin wordt het geweld tegen agenten ook almaar driester. "In Bergen werden mensen aangevallen - en dat was helemaal niet door een allochtone persoon - door iemand met een boomzaag. Dat is het scenario van een horrorfilm." Allemaal het gevolg van het "geitenwollensokkenbeleid van jaren ver", klinkt het.

"Teleurgesteld in bescherming door justitie"

De ondervoorzitter van de politievakbond zegt dat heel wat politiemensen teleurgesteld zijn in de bescherming door justitie en politiek. "Die steun valt soms tegen, gelijk wie in de meerderheid zit. Het staat in het regeerakkoord dat er een soort nultolerantie moet heersen ten opzichte van geweld tegen politie. Maar de uitvoering is er niet. De vorige minister gaf de opdracht voor een omzendbrief naar het parket dat er altijd een vervolging moet zijn. Dat is niet uitgevoerd." Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) heeft nu nieuwe richtlijnen aangekondigd, wat Houssin tevreden stemt.

"Als de verkiezingen naderen, worden er soms uitspraken gedaan en zo raakt men snel in de media. Dat is een beetje belachelijk", verwijst de vakbondsman naar uitspraken van onder anderen Antwerps burgemeester Bart De Wever. "Mocht men ervoor zorgen dat er een vervolgingsbeleid is en dat de slachtoffers worden vergoed, dan zou men al 200 procent vooruit zijn", besluit Houssin.

"Stadsbestuur moet werk maken van beter contact met jongeren"

Volgens Vlaams Parlementslid voor Groen Imade Annouri moet het Antwerpse stadsbestuur werk maken van een beter contact met jongeren in wijken waar er nu spanning heerst tussen politie en bewoners. Annouri, zelf van Borgerhout, reageerde in "De Afspraak" op uitspraken van Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA). Die had gedreigd om de daders van het politiegeweld in Borgerhout het land uit te zetten.

"Als ik met politieagenten spreek in mijn stad, geven ze aan dat er een gespannen relatie is in bepaalde buurten met bepaalde groepen mensen. Bij jongeren hoor je dat ze zich geviseerd voelen door de politie. Als burgemeester zit je op de perfecte stoel om daders keihard aan te pakken, maar ook om de kloof tussen politie en burger te dichten in plaats van uitspraken te doen die op heel weinig feitelijkheden zijn gestoeld."

Bekijk het gesprek in "De Afspraak"

Meest gelezen