"Toestellen van Samsung, Apple en Microsoft steeds moeilijker te herstellen"

Wie een smartphone, tablet of laptop van Samsung, Apple of Microsoft heeft, zal dat toestel vaak niet zelf kunnen herstellen. Die merken zijn het moeilijkst te repareren of van verbeterde onderdelen te voorzien, zo blijkt uit een studie die Greenpeace liet uitvoeren. De milieuorganisatie roept fabrikanten op om de toestellen duurzamer te maken. Samsung reageert alvast positief.
© Reporters - Rosaria D Aquino

Greenpeace en het gespecialiseerde bedrijf iFixit onderzochten de veertig best verkochte smartphones, tablets en laptops. Elk toestel kreeg een score die uitdrukt hoe lastig het is om een toestel te herstellen. Het gaat dan om de tijd die daarvoor nodig is, de mogelijkheden om het toestel een upgrade te geven door onderdelen te vervangen, en de beschikbaarheid van die onderdelen en handleidingen voor de herstelling.

Fairphone, Dell en HP krijgen een pluim van Greenpeace. Het zijn de enige bedrijven die reserveonderdelen en herstelhandleidingen beschikbaar maken voor het grote publiek. Voor Greenpeace zijn dat voorbeelden van hoe het wel mogelijk is om moderne elektronica te ontwerpen die nog hersteld kan worden. Het Nederlandse Fairphone maakte er zelfs een verkoopargument van: de onderdelen van die smartphone zijn zeer eenvoudig te vervangen zonder gereedschap.

"Anderzijds wordt een aantal producten van Apple, Samsung en Microsoft steeds vaker zo ontworpen dat het moeilijk is voor consumenten om ze te herstellen, wat de levensduur van die toestellen inkort en bijdraagt tot de groeiende berg e-afval", zegt Gary Cook van Greenpeace in de Verengde Staten. De Samsung Galaxy S7 en S8, de paradepaardjes onder de smartphones van het Zuid-Koreaanse merk, kregen de laagste scores bij de telefoons: respectievelijk 3 en 4 op 10.

(lees verder onder de foto)

Bij de tablets gaan de scores nog lager: de iPad 5 en de iPad Pro 9.7" van Apple krijgen een score van maar 2 op 10. De laagste score bij de tablets is voor de Surface Pro 5 van Microsoft. De harde schijf vervangen is onmogelijk en de batterij is heel sterk vastgekleefd waardoor het erg lastig is om hem los te krijgen en te vervangen.

Ook bij de laptops zijn Apple en Microsoft de slechte leerlingen. De MacBook Pro 13" Touch Bar 2017 en de Retina MacBook 2017 van Apple krijgen een schamele 1/10. Er zijn geen reserveonderdelen of reparatiehandleidingen beschikbaar. Ook bij die toestellen is het verwijderen van de batterij een delicate klus. De Surface Book van Microsoft is in hetzelfde bedje ziek: de batterij is erg goed vastgelijmd. Om kleine componenten te vervangen, moet het moederbord van de laptop verwijderd worden.

Samsung: "We werken aan producten met een langere levensverwachting"

Alvast Samsung reageert positief op de oproep van Greenpeace. "Bij Samsung nemen we onze verantwoordelijkheden voor het milieu zeer serieus", zegt PR Manager Cella Sin van Samsung Nederland aan Belga. "We weten dat het verminderen van onze impact op het milieu essentieel is voor de toekomst van ons allemaal. We verwerken deze filosofie in de creatie van onze producten."

"Bij Samsung omarmen we de overgang naar een circulaire economie actief door efficiënt gebruik van grondstoffen te vergroten en afvalstoffen te minimaliseren. We streven naar het ontwerpen van producten die onze grondstoffen efficiënt gebruiken en bieden software-updates aan voor het verlengen van de levensduur van onze producten."

"We analyseren de mate waarin het product hergebruikt kan worden en de grondstofefficiëntie waarmee het product gemaakt kan worden. Wanneer een potentieel product niet voldoet aan onze standaarden voor duurzaamheid, stoppen we de ontwikkeling ervan. We werken aan het uitbrengen van producten met een langere levensverwachting, zodat consumenten onze producten langer kunnen gebruiken. Dit omvat regelmatige software-updates om de levensduur te verlengen, langere garantieperiodes en het repareren of vervangen van onderdelen."

"We gebruiken robuuste recyclingprogramma's in 60 landen en daarnaast bieden we inruilprogramma's in de VS, Korea en Europa aan om gepaste verwerking aan te moedigen. Het e-waste wordt hergebruikt in refurbished producten. Bovendien draagt het hergebruik van verpakkingsmaterialen bij aan het verminderen van energie- en grondstofgebruik."

Meest gelezen