Brugge stoomt zich klaar voor tweede kunsttriënnale

Als opwarmer voor de tweede kunsttriënnale in 2018 pakt Brugge deze zomer weer uit met een pre-triënnale en het URB EGG-café, het kloppende hart van het kunstenfestival. Het programma is voorgesteld in het stationspark en geeft een inkijk in wat volgend jaar brengt.

In de jaren 60 en 70 werden drie triënnales ingericht, maar het initiatief werd opgedoekt, tot het in 2015 nieuw leven werd ingeblazen. Bedoeling van het project is via kunst en architectuur oplossingen aan te rijken voor de urbanisatie in een historische stad als Brugge.

In 2018 is het thema "Liquid City", waarbij curatoren Till-Holger Borchert en Michel Dewilde de mosterd haalden bij de Pools-Britse socioloog Zygmunt Bauman, die de globaliserende maatschappij onderzocht en haar als een vloeibare samenleving beschreef. "Vaak beschreef Bauman dat nogal pessimistisch. Wij willen een positieve boodschap brengen en oplossing aanbieden voor de stad en omgeving", aldus Dewilde, die samen met Borchert wil inzetten op beleving, participatie en duurzaamheid.

Dat komt tot uiting in de programmatie van de pre-triënnale. Zo zullen er de hele zomer lang gespreksavonden, zogenaamde "Art Talks" en "Energy Talks", georganiseerd worden, maar ook muziek en gastronomie krijgen een plaats in het programma. En eind deze zomer pakt de Argentijn Tomas Saraceno uit met een installatie in de lucht.

Er werd ook een tipje van de sluier gelicht voor volgend jaar. Zo komt er een drijvende school en kunnen jongeren een microbedrijf oprichten. De triënnale vindt plaats van 5 mei tot 16 september 2018.