Cyberaanval in België: 100.000 pakjes geblokkeerd in Luik

Ook in ons land zijn er bedrijven getroffen door de wereldwijde cyberaanval. Het zou gaan om een 15-tal bedrijven zoals de advertentiegroep WPP, het koeriersbedrijf TNT, rederij Maersk, voedingsbedrijf Mondelez en SESVanderHave, een producent van zaden voor suikerbiet.
McPHOTO / INSADCO / Bilderbox

De wereldwijde cyberaanval zorgt voor problemen het sorteercentrum van TNT/Fedex op de luchthaven van Bierset (Luik). In totaal konden zo'n 100.000 pakjes niet worden geleverd.

Er waren deze nacht geen operaties, geen enkel vliegtuig en geen enkele vrachtwagen is kunnen vertrekken. De informaticadiensten proberen nu om het systeem opnieuw opgestart te krijgen. Dat heeft RTBF vernomen van de vakbonden en het personeel.

Niet enkel Luik, maar de hele groep is getroffen. Doorgaans zijn tijdens een normale nacht in het Luikse centrum een veertigtal vluchten gepland en vertrekken er tussen de 90 en 100 vrachtwagens.

Ook andere bedrijven getroffen

Het Antwerpse reclamebureau These Days, een onderdeel van WPP, bevestigt dat het is getroffen door de cyberaanval. Bedrijfsleider Erwin Jansen zegt dat het bedrijf maar deels getroffen is en dat ze kunnen blijven werken.

Volgens Jansen heeft het veiligheidssysteem van WPP goed gewerkt. Het WPP-netwerk is niet getroffen en verschillende bureaus zijn maar deels getroffen omdat ze grotendeels met Apple-computers werken en in mindere mate met Windows-pc's, die het doelwit zijn van de aanval met gijzelsoftware.

Omdat het bedrijf over goede back-ups beschikt, kunnen computers die toch gegijzeld werden, opnieuw geïnstalleerd worden, zodat ze daardoor weer virusvrij zijn. These Days benadrukt dat er geen risico is voor klantendata en andere bedrijfscommunicatie.

In de haven van Zeebrugge is de APM-terminal van de Deense rederij Maersk getroffen. Dat bevestigt havenbaas Joachim Coens. Daar is men overgeschakeld op manueel werken. In de haven van Antwerpen zijn voorlopig geen problemen gemeld.

Beveiliging

De boodschap blijft telkens dezelfde, zegt Kurt Callewaert, afdelingshoofd Cyber Crime bij de Howest: de beveiliging van je computersystemen regelmatig bijwerken. "Als je alles bijwerkt zoals het moet, een beveiligingsbeleid voert zoals het moet en de nodige updates voorziet, dan kun je niet getroffen worden."

"Maar blijkbaar gebeurt dat niet altijd, ook niet bij grotere bedrijven die 24 op 24 en 7 op 7 werken. Die doen dat niet, of niet genoeg en dat heeft zijn gevolgen", zegt Callewaert.

We leven in een geconnecteerde wereld waarin zo'n virus zich van computer naar computer verspreidt. Callewaert verwacht dan ook dat dit nog maar een begin is, en dat we in de korte toekomst nog veel meer cyberaanvallen mogen verwachten. Hij voorspelt dan ook een "hete" zomer.