De Lijn start de zomer met 4 dagen staking, bussen naar Rock Werchter rijden wel

De vakbonden bij De Lijn hebben hun leden opgeroepen om op 30 juni, 1, 2 en 3 juli het werk neer te leggen. Ze protesteren tegen het uitblijven van een beloofde loonsverhoging. De extra bussen naar Rock Werchter rijden hoogstwaarschijnlijk wel.

De vakbonden hebben vanmorgen overlegd over een gezamenlijke vakbondsactie. "En die komt er ook", zegt Jan Coolbrandt van de christelijke vakbond ACV. "We organiseren een staking van 4 dagen en roepen onze leden op om tenminste 1 dag daarvan het werk neer te leggen". 

De vakbonden willen op die manier de hinder voor bijvoorbeeld festivalgangers zo veel mogelijk spreiden. De staking valt namelijk samen met het begin van de zomer en vooral ook met enkele grote zomerfestivals. "Daar zijn we ons bewust van", zegt Erik Quisthoudt van de liberale vakbond ACLVB. "We wilden al eerder staken, maar om de studenten te ontzien tijdens hun examenperiode hebben we dat niet gedaan. Nu die examens voorbij zijn, willen we wel tot actie overgaan".

"Zouden we na de zomer, bij de start van het schooljaar, staken, dan zou er misschien nog veel minder begrip zijn", vult jan Coolbrandt aan. "Het is trouwens niet de bedoeling om heel Vlaanderen plat te leggen en we verwachten ook niet dat onze leden op elke dag van onze vierdaagse zullen staken. Op die manier denken we dat de hinder wel redelijk beperkt zal blijven, ook voor de festivals".

Ontevredenheid over loon

De vakbonden staken vooral omdat ze ontevreden zijn over een loonsverhoging die beloofd was. "We hebben een loonsverhoging gevraagd van 1,1 procent, waar we volgens de beheersovereenkomst ook recht op hebben", zegt Rita Coeck van de socialistische vakbond ACOD.

"Maandenlang hebben daarover in alle rust met de directie overlegd maar nu horen we dat die alleen maar een loonsverhoging wil doorvoeren als we ook andere maatregelen aannemen. En die maatregelen zullen het personeel veel meer kosten dan de loonsverhoging van 1,1 procent ooit zal opbrengen."

"Acties van de vakbonden zijn kortzichtig"

In een reactie zegt de directie van De Lijn dat ze de "kortzichtige" actie van de vakbonden betreurt. "De directie van De Lijn heeft in budgettair moeilijke tijden toch een voorstel gedaan om de koopkracht van het personeel te verhogen volgens de mogelijkheden van de loonnorm", stelt directeur-generaal Roger Kesteloot.

"Bovendien vind ik de aard van de actie ook erg vreemd. Vier dagen actie voeren en de leden zelf laten kiezen wanneer ze het openbaar vervoer lam willen leggen? Zo wordt het voor ons wel bijzonder moeilijk om de reizigers goed te kunnen informeren."

Kesteloot hoopt wel dat vakbonden opnieuw zullen willen onderhandelen. "Ze blijven alleszins welkom voor nieuw overleg." Maar Jan Coolbrandt van ACV wil de kat alvast nog even uit de boom kijken. "We gaan eerst de komende actie evalueren, bovendien heb ik ook nog geen uitnodiging gekregen van de directie om opnieuw te onderhandelen."

Rock Werchter buiten schot

De Lijn belooft al het nodige te doen om de extra bussen naar Rock Werchter te laten rijden. "De chauffeurs van die bussen zijn vrijwilligers en de vakbonden beloven werkwilligen niets in de weg te leggen", zegt de maatschappij in een mededeling.

De Lijn wil elke dag zo'n 100 chauffeurs en 50 bussen inzetten om festivalgangers van en naar de festivalweide te voeren. Tijdens de vorige edities van Rock Werchter werden hierbij in totaal zo'n 120.000 festivalbezoekers vervoerd.

Dit jaar worden er niet enkel vanuit Leuven bussen ingelegd naar Rock Werchter, maar vanaf donderdag tot en met zondag ook vanuit Aarschot.