De Wever: "Daders pakken, streng straffen en land uitzetten indien mogelijk"

De Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) reageert bijzonder misnoegd op een aantal incidenten van de voorbije dagen, waarbij politieagenten tijdens een interventie zijn aangevallen. Hij wil forse straffen en indien mogelijk de daders zelfs uit het land laten zetten. Zijn woordvoerder heeft het over een trend die we al jaren kennen met een toenemend aantal klachten over nachtlawaai en verkeersproblematiek tijdens de ramadan.

"Het gaat over jongeren met een moeilijk sociaal profiel, met een welbepaalde culturele achtergrond en in een welbepaalde periode van het jaar", zegt De Wever aan onze redactie. "Ik denk niet dat ik daarbij een tekening moet maken, maar dat betekent niet dat we daarvoor begrip kunnen opbrengen."

"Deze uitspraak moet je zien in een breder kader met een verhoogd aantal klachten over onder meer nachtlawaai en verkeersproblemen tijdens de ramadanperiode", verduidelijkt Johan Vermant, de woordvoerder van burgemeester De Wever? "We kennen dat al heel lang, maar de voorbije dagen is dat uitgemond in een aantal serieuze incidenten met geweld tegen de politie."

Hoe dan ook wil De Wever dat er iets gebeurt. "Ik kan alles begrijpen, maar als men zich met geweld tegen de samenleving, ordehandhaving, hulpdiensten en brandweer gaat keren, dan is de maat meer dan vol. We gaan die mensen pakken, zo zwaar mogelijk straffen en als het enigszins kan uit het land zetten."