Franse miljardair transformeert oude beurs van Parijs tot nieuw museum

De Bourse de commerce van Parijs krijgt een tweede leven als museum. Dat heeft François Pinault bekendgemaakt, de man achter luxemerken als Yves Saint Laurent en Gucci. De Japanse architect Tadao Ando is verantwoordelijk voor de metamorfose van het gebouw uit de 19e eeuw.

Het is een van de vergeten parels van Parijs: de Bourse de commerce aan de rue de Viarmes. Met zijn glazen koepel heeft het gebouw uit de tweede helft van de 19e eeuw alle troeven in huis om een baken in de stad te zijn, maar toch heeft de Franse hoofdstad het tot nu toe veeleer veronachtzaamd.

François Pinault wil daarin verandering brengen. De komende jaren investeert de Bretoens zakenman en eigenaar van een imperium vol luxemerken als Yves Saint Laurent en Gucci liefst 108 miljoen euro om de oude beurs tot een museum om te toveren waarin hij zijn persoonlijke kunstcollectie ter waarde van 1,25 miljard euro kan onderbrengen.

Bernard Arnault

Het is niet de eerste keer dat Pinault zijn zinnen zet op een eigen museum in Parijs. Zo liet hij enkele jaren geleden zijn oog vallen op een oude fabriek van Renault op het Île de Seguin in de Seine, maar daarvan kwam niks in huis. Tegelijk moest hij toezien hoe zijn "concurrent" Bernard Arnault van de groep Louis Vuitton een eigen museum naar een ontwerp van de vermaarde Amerikaanse architect Frank Gehry uit de grond stampte in het Bois de Boulogne (zie foto onder).

Met zijn plannen met de Bourse de commerce trekt Pinault nu in de "tegenaanval". Ook hij heeft met de Japanse architect Tadao Ando een grote klepper aangetrokken om zijn museum vorm te geven.

Welke kunstwerken precies in het gebouw terechtkomen, is niet duidelijk. De collectie van Pinault telt immers ruim 3.500 stukken, waaronder werk van Mark Rothko en Damien Hirst. In 2019 zou het nieuwe museum de deuren openen.

AFP or licensors