Gloednieuw eiland rijst op uit de zee voor kust van North Carolina

Voor de kust van North Carolina is in enkele weken tijd een eiland uit de zee verrezen. Dat melden Amerikaanse media. Het gaat om een zandbank die door de getijdenstroming fors is gaan groeien.

In april was het niet meer dan een "molshoop" die boven de golven uitstak, vandaag is het een landmassa van anderhalve kilometer lang en 150 meter breed: "Shelly Island", een gloednieuw eiland voor de kust van North Carolina in de VS.

Het eiland is door een smalle zeestraat afgescheiden van Cape Point, een onderdeel van de zogenoemde Outer Banks die het kustgebied van de Amerikaanse staat typeren en op veel punten vergelijkbaar zijn met de Waddenzee en de bijbehorende eilanden in Nederland.

Sinds jaar en dag zijn de Outer Banks onderhevig aan de natuurelementen. Dat verklaart meteen hoe "Shelly Island" is verschenen: sterke stromingen van de Atlantische Oceaan hebben tonnen zand aangedragen die het eiland op nauwelijks enkele weken hebben vormgegeven.

(Lees voort onder tweet)

Gevaarlijke overtocht

De laatste dagen hebben tal van nieuwsgierige bewoners en toeristen het nieuwe eiland verkend. Het zou een ideale plek zijn om schelpen (shells) te verzamelen, wat het meteen zijn officieuze naam heeft opgeleverd.

De overtocht via de smalle zeestraat naar "Shelly Island" is evenwel niet zonder gevaar, zo weet The Virginian Pilot. Zo is de stroming erg verraderlijk. Daarnaast is Cape Point al tientallen jaren een populaire plek voor vissers, waardoor ontelbaar veel scherpe vishaken op de zeebodem liggen. In de buurt zijn tot slot haaien en pijlstaartroggen waargenomen.

Of en hoe lang "Shelly Island" blijft bestaan, is niet duidelijk. Dezelfde zeestromingen die het eiland hebben gevormd, kunnen het tegen volgend jaar alweer hebben weggevaagd. Even goed maken ze het eiland nog groter zodat het zich op termijn aan Cape Point vasthecht.