Koning Filip nodigt alle burgemeesters uit op het kasteel van Laken

Alle burgemeesters van het land waren vandaag uitgenodigd op het kasteel van Laken. Koning Filip en koningin Mathilde waren allebei aanwezig in een van de vleugels van het kasteel, waar meer dan 500 burgemeesters zich hadden verzameld.

Het is een traditie dat de koning “zijn vertegenwoordigers” op het grondgebied uitnodigt. Maar tradities vertonen soms wat slijtage en daarmee was het al 15 jaar geleden dat het nog eens was gebeurd.

Maar vandaag mochten alle burgemeesters van het land naar de hoofdstad. Waar ze duidelijk van genoten. “Als de vorst je uitnodigt, ga je daar toch op in”, zei Francesco Vanderjeugd, de jongste burgemeester van het land, uit Staden.

Een geschenk voor het koningspaar

Enkelen hadden een geschenk bij zich. Guido De Padt, van Geraardsbergen, had vier mattentaarten mee, de burgemeester van Houthalen-Helchteren, Alain Yzermans, overhandigde een boek over het lachfestival in zijn gemeente. Francis Benoit, burgemeester van Kuurne, deed het nog anders: “Een speciale das heb ik aan, een das van de 12e linie van prins Leopold, waar de koning een sympathie voor heeft en waar Kuurne een speciale band mee heeft.”

Carine Dewaele, van buurgemeente Lendelede, was er ook graag bij: “Ik heb sympathie voor onze vorst, ik vind ook dat hij dat goed doet en ik ben heel graag ingegaan op de uitnodiging. En ja, hij mag gerust eens langskomen bij ons”, grapte ze.

Koning spreekt burgemeesters toe

Nadat iedereen zich had verzameld in een van de vleugels van het kasteel, met uitzicht op de koninklijke serres, kwamen “Hunne Majesteiten de Koning en de Koningin" binnen, zoals ze werden aangekondigd. Mathilde, in een opvallend geel ensemble, de koning strak in het pak en hij sprak snedig en duidelijk. “Wij willen u van harte danken voor wat u doet voor de bevolking, maar ook voor uw steun ter gelegenheid van onze talrijke terreinbezoeken."

"Ik hield eraan het u meteen te zeggen, namens onze familie, mochten we het niet aan elk van u individueel kunnen uitdrukken.” De koning sprak in nog ruimere bewoordingen over de belangrijkheid van het burgemeestersambt, wat applaus uitlokte.

Receptie als afsluiter

Een receptie volgde, een netwerkevent eigenlijk in een wel héél speciaal kader, veel van de burgemeesters zullen het maar één keer meemaken. Bart Somers, burgemeester van Mechelen, was al wel vaker op het kasteel, maar vond dit belangrijk: “Een belangrijk signaal van de vorst, hij toont dat hij erkentelijk is én belangstelling heeft voor de bestuurders van steden en gemeenten.”

En zoals Daniël Termont, burgemeester van Gent, ook zei: “Hij wil rechtstreeks contact met de burgemeesters, die hebben het nauwste en diepste contact met de mensen in hun gemeente. Niet onbelangrijk en ik waardeer zijn gebaar zeer.”

Een uurtje bleven de burgemeesters en daarna keerden ze terug naar hun steden en gemeenten, met een royale namiddag achter de rug.

In deze video onderaan is een foutje geslopen. Jan Vermeulen, de burgemeester van Deinze, behoort tot de CD&V.

Meest gelezen