Manuel Valls: "Ik verlaat de PS, of de PS verlaat mij"

De Franse oud-premier Manuel Valls (54) verlaat de PS. Dat heeft hij gezegd tijdens een radio-interview. "Een deel van mijn politieke leven loopt ten einde. Ik verlaat de Parti socialiste, of de Parti socialiste verlaat mij."
AFP or licensors

Valls deed in het voorjaar een gooi naar het Franse presidentschap, maar geraakte zelfs niet verkozen als de kandidaat van de PS. Hij moest tijdens de voorverkiezingen de duimen leggen voor Benoît Hamon.

Deze maand raakte Valls wel verkozen als parlementslid voor het departement Essonne. Hij kondigde al aan dat hij geen deel zou uitmaken van de fors gereduceerde PS-fractie en keert de partij nu dus helemaal de rug toe.

Het is niet duidelijk of Valls zal toetreden tot La République en Marche, de fractie van de nieuwe president Emmanuel Macron. in mei kondigde Valls aan dat hij kandidaat wou zijn voor La République en Marche, maar de partij van Macron liet toen weten dat "zijn kandidatuur niet aan de voorwaarden voldeed". 

Valls, die in het Franse politieke leven bekendstaat om zijn onbuigzame en opvliegende karakter, was tussen 2014 en 2016 premier onder president François Hollande. Toen duidelijk werd dat de onpopulaire Hollande zich geen kandidaat zou stellen om zichzelf op te volgen, raakte de eenheid binnen de PS helemaal zoek. Maar ook als premier kreeg Valls er van de linkse PS-vleugel al van langs omdat hij zich economisch te rechts zou opstellen en een op het vlak van veiligheid te autoritair.